GBT PO UZORU NA NIKE: Breaking 2:39 za bh. trkače 13. oktobra!

Po uzoru na projekt Breaking2 iz 2017. godine kad je Eliud Kipchoge istrčao 2:00:25 maraton u idealnim uslovima, uz veliki broj pacera, pomoći, na ravnoj stazi, bh. trkačka zajednica će dobiti svoj projekt u ovom stilu.

1480
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

GBT iz Banjaluke će kao idejni tvorac organizovati maraton sa pacerima koji će podijeliti učešće po četvrtinama maratona, a trka će biti održana na atletskoj stazi stadiona FK Borac u nedjelju 13. oktobra, sa startom u 7 sati.

Još nije poznata puna lista maratonaca koji će nastupiti, ali je sigurno da će to biti najbolji trkači iz BiH. Svi oni će trčati u patikama specijalno dizajniranim od GBT-a za ovu priliku: GBT Vaporfly 40%.

– Ako je Kipchoge mogao trčat u 4% za 2 sata, mogu i ovi naši sa 40% izvući 2:38, samo nek malo požure, kaže šef Organizacionog odbora, Duško Skakić.

Svi koji dođu na stadion Borca dati podršku maratoncima koji će istrčati 106 krugova će dobiti trening majicu od GBT-a sa natpisom: “Kad je mogao Kondo 2:15, mogu i ja 2:38”.

– Probit ću ovu barijeru sto posto, a onda idem na Olimpijske igre u Tokio, izjavio je Alija Imamović, mlada nada bh. atletike.

Podsjećamo, bh. rekord drži Sead Kondo sa 2:15, a posljednji koji su trčali na tom nivou su bila dvojica bh. olimpijaca: Đuro Kodžo (2:16) i Željko Petrović (2:17). Prethodnih godina najbolji maratonac iz BiH je Mladen Stevanović sa 2:39. U ženskoj konkurenciji definitivno imamo bolji materijal, pa je Lucia Kimani trčala 2:34.

– Ako ne odustanem poslije 30km, lako ću, najavio je Srđan Samardžić, bez sumnje najveća uzdanica BiH na maratonskoj distanci.

Koorganizatori trke u Banjaluci, “AFF Sport” su također najavili da će posebno biti nagrađen trkač sa rezultatom ispod 2:05. Naime maratonac sa Kipchogeovim potencijalom će dobiti 1.000 konvertibilnih maraka na licu mjesta. Iz malog džepa koorganizatora trke.

Milja maraka druže! Ko će ti je danas dat?, moglo se čuti u taboru ushićenih organizatora.

Program vodi Vladimir Selec, a zadovoljni da se u njihovom gradu priređuje ovakav jedinstven događaj, posljednji su se organizaciji priključili iz RMC Banjaluka koji će ovaj spektakl poslije trke uljepšati koridom i koncertom Mice Trofrtaljke.

Iz Organizacionog odbora napominju i to da je danas 1. april.

Vaši komentari

Banner