ADIDAS ULTRABOOST 19: Osjećaj koji pruža više energije

Ove sezone adidas je sa ponosom predstavio nove palete boja za Ultraboost 19, pozivajući potrošače širom svijeta da „osjete Boost” i ponovo se zaljube u osjećaj koji samo ova tehnologija pruža trkačima. Posljednje izdanje, Ultraboost 19 nudi sve prednosti ovog revolucionarnog modela inspirisanog i redizajniranog za novu eru trčanja i fitnesa.

1913
Foto: Bojan Petričević (Four Pixel studio)
Banner
Banner

Testira i piše: Ljilja Lukić

Moj prvi susret sa Ultraboost 19 bio je trenutak kada sam ih probala i poželila da ih više ne skinem.

Osjećala sam se kao malo dijete koje neće da skine nešto što proba u prodavnici i hoće u tome da ide kući. Umorna poslije posla, obula sam patike i imala osjećaj nevjerovatne udobnosti.

To se i kasnije pokazalo kao tačno, a ne samo kao trenutni utisak. Zbog posla TV novinara dosta vremena provedem na terenu i snimanjima, često i na štiklama. Obzirom da veći dio dana provedem na poslu, veče posvećujem treningu. Trudim se da biram obuću u kojoj moja stopala mogu da se osjećaju odmorno. Ultraboost 19 se pokazao kao odličan izbor.

Olakšano obuvanje i sigurne pertle

Obuvanje je olakšano zahvaljujući izdignutom zadnjem dijelu iznad pete koji ima svrhu i tokom trčanja (o tome kasnije), ali i samom materijalu od kog je patika izrađena. Inovativno Primeknit 360 gornjište patike savršeno prianja stopalu pružajući mu dodatnu podršku i komfor. Istovremeno je i dovoljno čvrsto da drži nogu ali i fleksibilno, pa noga lako sklizne u patiku.

Pertle na prvu nisu obećavale. Možda zato što je ne vjerujem ni jednim pertlama i uvijek prije trčanja mašnu još jednom privežem na čvor. Ali sam ovima dala šansu i pokazalo se da su, iako na dodir malo i previše svilenkaste, itekako pouzdane i u normalnim okolnostima se neće odvezivati.

Pete bez žuljeva

E sad još jednom da se vratim na onaj uzdignuti dio na peti koji olakšava obuvanje. Ivice patika znaju napraviti problem ako je čarapa previše kratka, pa od trenja o kožu tokom trčanja mogu da se stvaraju žuljevi.

Namjerno sam obula baš takve čarape, pri tom imala žuljeve od patika koje nosim tokom dana, i čak i bez zaštitnih flastera nikakvo žuljanje, trenje, niti bilo koji drugi problem ivica ovih patika nije napravila.

Napisala sam mnogo tekstova sa savjetima trkačima početnicima i uvijek je jedan od prvih i najbitnijih bio da se trka nikada ne trči (naročito polumaraton ili maraton) u novim patikama koje niste “razradili” na treningu, ali sa Ultraboost 19 bih možda to pravilo i prekršila.

Amortizacija i povrat energije

Kada je u pitanju trčanje po betonu, neupitno je najbitniji đon patike. Najveći dio mojih treninga je u parku na betonskoj stazi koja je velikim dijelom neravna, hrapava, sa izbočinama od korijenja drveća. Na svu sreću toliko dugo trčim istom stazom da znam napamet svaku kvrgu, ali to ipak zahtijeva stabilnu patiku sa đonom koji to sve amortizuje.

Kada su me poslije prvog trčanja po toj stazi u Ultraboost 19 pitali kakav je osjećaj, bez razmišljanja sam rekla – kao da sam trčala po tartan stazi.

Ovaj model ima optimizovani središnji dio đona sa 20 odsto više Boost-a radi pružanja dodatne energije pri svakom koraku. Nova Torsion Spring tehnologija gotovo bez napora trkače „gura naprijed”, pružajući im veći povrat energije, a 3D Heel Frame stopalu pruža čvrsto ležište, uz ojačanu podršku i stabilnost radi veće sigurnosti tokom trčanja.

Sva ova tehnologija je odlično uklopljena u zanimljiv dizajn patike. Adidas je udružio tim dizajnera sa trkačima širom svijeta kako bi zajedničkim snagama pojednostavili originalni Ultraboost model.

Zanimljivi reflektujući detalji

Posebno zanimljivo su urađeni reflektujući detalji, koji su naročito bitni kada trčite u uslovima smanjene vidljivosti. Ima ih sa obje strane patike, na peti i sredini đona i savršeno se dizajnerski uklapaju u izgled patike.

Jer je odavno prestalo biti važno samo da je patika udobna, jednako bitno je i kakav je dizajn.

Moji treninzi su bili na jako visokim temperaturama, ali to nije stvaralo neugodnost stopalima, zahvaljujuću prozračnom Primeknit 360 gornjištu patike.

Od lansiranja 2013. godine, Boost postavlja standarde za komfor i dizajn, omogućavajući sportistima iz različitih kategorija uključujući trčanje, košarku, tenis, golf, skejtbording i bejzbol vrhunske rezultate.

Adidas Ultraboost 19 modeli dostupni su u Sport Vision radnjama u Sarajevu (na Ferhadiji) i Banjaluci (Delta Planat) kao i u online shopu.

Vaši komentari

Banner