(VIDEO) 1. JAJAČKA TRKA: Kako učesnici vrednuju premijerno izdanje?

Nekoliko sportskih klubova (Odbojkaški klub Time Out, malonogometni klub Fortis, univerzalna škola sporta Rasti zdravo i Floorball klub Lavovi), koji djeluju u kraljevskom gradu Jajcu, bili su zaduženi za održanje prve Jajačke trke.

2222
Foto: Jajačka utrka Facebook
Banner

Tekst: Selma Brčić / Video: Vladimir Selec

Djeca su svojih 500m istrčala sa osmjehom na licu i jako euforično. Dionica od 5km je imala okret kod konobe Slapovi (na 2,5km), a dionica od 10k nastavljala do Mlinčića, jednog od mnogobrojnih nacionalnih spomenika (okret na 5km).

Trku je ispratila i ekipa iz drum orkestra, kako na početku, tako i na dodjeli nagrada. Na svaka 2,5km organizator je obezbijedio okrepne stanice. Volonteri su bili jako susretljivi, vidno raspoloženi i navijački nastrojeni. Policiju je zakazala na drugoj polovini trke jer su na dijelu oko kružnog toka dopuštali prolazak automobila, tako da se trčalo tik uz njih.

– Za prvi put smo zadovoljni posjetom. Trku su obilježili i bubnjari iz drum orkestra, koji su dali poseban doživljaj cijeloj atmosferi. Nadam se da će ova trka postati tradicija i da ćemo sljedeće godine biti još bolji, izjavila je ispred organizatora Edina Hajder.

Staza prve trke u Jajcu je zahtjevna. Prvi dio staze je u blagom usponu i valovit. U cilju je organizator obezbijedio veliku količinu vode i voćnu okrepu (dunje, banane, jabuke). Prvih 5 takmičara su nagrađeni prigodnim poklonima sponzora, dok su tri najbolja na 5km i 10km dobili i pehare. Više o rezultatskom dijelu na LINK-u.

REAKCIJE UČESNIKA

Uroš Gutić (prvi na 10km)

Što se tiče staze, meni lično je bila zahtjevna. Prvi dio trke je sve u blagom usponu, a i sparina je bila dosta jaka. Iz tih razloga uslovi za trku nisu bili baš idealni. Trku sam išao samo na finiš. Na kraju same trke sam bio jako zadovoljan. Kad je organizacija u pitanju, jako dobra za prvi put.

Amela Trožić (druga na 10km)

Željela bih stvarno da pohvalim organizaciju prve Jajačke trke na 5 i 10km. Iako sam bila skeptična kako će sve to izgledati, ipak kad trkači organizuju onda nema promašaja.  Staza je bila poprilično zahtjevna obzirom da je prvih 5km konstantna uzbrdica, ali je u najvećem dijelu staze hladovina tako da se dalo izdržati i na plus 32 stepena. Fantastična je ideja da cijela trka ide uz rijeku. Pohvalila bih i volontere i pripadnike policije koji su pored obezbjeđenja staze i pljeskali. Okrepne stanice bile su fantastične, muzika na startu za deset. Odlično Jajce, dolazim i naredne godine.

Ante Živković (treći na 10km)

Odlično organizovana utrka, okrepne stanice svakih 2,5km. Ruta utrke je super, uz Plivsko jezero i rijeku Vrbas. Sama konfiguracija staze je valovita, što racionalni trkači mogu iskoristiti za dobre rezultate. Utrka ima veliki potencijal, ali i Jajce kao destinacija, te vjerujem kako će iz godine u godinu rasti, jer trkači sigurno imaju razlog za povratak.

Damir Alispahić (učesnik na 5km)

Staza je bila OK, za svakog ponešto. I uz brdo, i ravno, i niz brdo. Okrepa tačno gdje i treba i kako treba. Zamjerka ide na vozila koja su se pojavljivala na stazi u oba smjera (policija je zakazala definitivno). Na okrepnoj stanici na 2,5km bilo je nekoliko djece sa biciklima i stvorila se gužva na tom dijelu. Ali obzirom da je prvi put organizovana trka, ja sam jako zadovoljan, a siguran sam da će se već za sljedeće izdanje otkloniti svi nedostaci i da će trka biti ubilježena u kalendar svakog trkača kao “must go”.

Tomislav Kljajić (učesnik na 10km)

Panta rei. Pa i u Jajcu. Divni domaćini. Trka organizovana u prekrasnoj prirodi. Iako je bilo vrućine, ista se puno lakše podnosi u društvu dragih ljudi/trkača. Kad je staza trke u pitanju, meni lično nije bila zahtjevna.

Vaši komentari

Banner