UMJESTO LJOF-a: Ljubuški antikorona trening i druženje trkača u terminu festivala

Kako u svijetu, tako je i u Bosni i Hercegovini niz trka otkazan ili odgođen radi pandemije korona virusa, bez da smo tu mogli puno toga napraviti, osim biti dugoprugaški strpljivi, koliko je to moguće.

1783
Foto: LJOF
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Tako nešto je zadesilo i Ljubuški Outdoor Festival koji se prvi put trebao održati ove godine i trajati tri dana.

Inicijator pokretanja festivala je Ante Tomić, a od njega smo navikli da puca na najviše, pa je to zamislio kao manifestaciju koja će pored dvije trke (na 1km za djecu, 10km i 21.1.km) obuhvatiti i biciklističko te paragliding takmičenje. Termin trkačkih događaja u sklopu prvog festivala je bio 30. maj. Stanje nesreće je ukinuto nakon više od dva mjeseca, ali s obzirom na dosadašnje neprilike koje su obilježile 2020. godinu, organizatori su se odlučili umjesto pomjeranja termina prvo izdanje LJOF-a potpuno otkazati pa će manifestacija svoju premijeru imati tek 2021. godine (najvjerovatnije za vikend 29./30. maja 2021.).

Mirela Babić Čučak: “Nekolicina nas nismo tek tako mogli propusti, iz već poznatih razloga, otkazani Ljubuški Outdoor Festival. Kiša me je natjerala da promijenim plan, te vožnju biciklom od Mostara do Ljubuškog i pokretne feed zone za trkača, promijenim na trčanje. Iako izlazim iz perioda povreda tijekom kojeg su treninzi trčanja izostali, odlučujem se između ponuđenih 12 i 21km za ovu drugu opciju jer ja ne znam izabrati lakše, nije to gušt… a morala sam svojim očima da se uvjerim kako je moguće da su ta dva dara prirode udaljeni taj magični broj kilometara, distanca polumaratona – zvuči nestvarno! Ono što sam primijetila je da je drugi dio staze postao valovit, a poslije vrućine, moj smrtni neprijatelj je brdo, te me prizori uspona obeshrabruju. Uz par žalbi ih ipak savladavam (ta kakvo je žensko ako ne zvoca), kilometri se nižu. Izlazimo na pravac prema vodopadu Kravica, ubrzavamo tempo i gle čuda, od vodopada do vodopada – polumaraton! Smijeha i druženje nikada ne nedostaje kod našeg domaćina, o tome bi se moglo pisati nadugo i naširoko”.

Vedran Markotić: “Kao član organizacijskog tima LJOF, moram priznati kako sam ponosan na jučerašnji događaj. Staza je inače jako zanimljiva, a uz kišu je bilo još zanimljivije trčati. Doista sam uživao. Dogodine nas očekuje pravi spektakl ako je suditi prema pozitivnoj energiji kojom zrači organizacijski tim. Dođite dogodine obavezno i osjetite gostoprimstvo Ljubušaka te iskusite ljepotu Ljubuškog i Hercegovine”.

Kišni trk i druženje

Nakon popuštanja restrikcija, domaćini u Ljubuškom ipak nisu dozvolili da ovogodišnji termin prođe bez sportske akcije. Okupili su grupu trkača iz Ljubuškog, Mostara, Čitluka, Čapljine, Širokog Brijega…, onoliko koliko to trenutno dozvoljavaju upute vlasti, te u terminu trke (iako vremenske prilike zbog kiše i vjetra nisu bile idealne) isprobali stazu koja će sljedeće godine podnijeti puno brojniji i glasniji topot nogu.

Franjo Lovrić: “Bio je istinski užitak nakon pauze od trkačkih manifestacija biti dio okupljanja trkača na možda najljepšem mjestu za trčanje u Hercegovini. Hvala gosp. Anti Tomiću na organizaciji i nadam se da će nakon ovoga krenuti trke. Bile su jučer neočekivane vremenske prilike za naše podneblje u ovo doba godine. Poslije trčanja smo nastavili sa druženjem i osjetio se taj pozitivan trkački naboj među rekreativcima. Vidimo se i u Mostaru 5. 9. na Mostarskom polumaratonu.

Staza “Dva slapa”

Staza trke “Dva slapa” spaja dva prelijepa vodopada u Ljubuškom, Koćušu i Kravicu, a priroda je namjestila tako da je između njih taman dužina polumaratonske distance. Uvodnih 11km se trči ljubuškim bajerom, uz rijeku Trebižat, tamo gdje smo prošle godine trčali Ljubušku desetku. To je cross teren, sa kojeg onda prelazimo na ulicu do finiša. Bajer predstavlja ravni dio staze, dok je onaj ulični valovit, sa par manjih uspona i blagim spustom na posljednja dva kilometra za jak finiš.

Vladimir Pokrajčić: “Čast mi je biti dio LJOF organizacijskog tima. Nažalost, iz svima poznatih razloga nismo uspjeli održati utrku, ali smo zato, na Antinu ideju, održali fenomenalan trening. Anti dugujem i zahvalnost na organiziranom druženju nakon treninga, koji je prošao u veselom i opuštenom raspoloženju. LJOF je odgođen za dogodine, ali budite sigurni da nas čeka jedan od najljepših sportskih događaja u Hercegovini!

Ljubuški susreti

Ko je jučer trčao LJOF polumaratonsku stazu imao je punu podršku organizatora sa ulice, dovoljno okrepe duž dionice, a onda i druženje uz večeru u restoranu Kerametal. Ovo trkačko okupljanje u Ljubuškom je zbog termina trke imalo poseban povod, međutim trkači iz Hercegovine su se upravo ovdje, na inicijativu Ante Tomića, i inače navikli okupljati proteklih par godina. A još jedno takvo domaćini su najavili u drugom dijelu ove godine.

Vaši komentari

Banner