(VIDEO) 1. LJUBUŠKA DESETKA: Jedinstven događaj koji je sam sebi nametnuo visoke kriterije

Prvo izdanje Ljubuške desetke prvenstveno je obilježila odlična organizacija trke, a potom i velika vrućina koje će se učesnici vjerovatno dugo sjećati.

1744
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Kao kompletan događaj Ljubuška desetka je u kratkom periodu od prvenstveno trke planirane u sklopu mostarske Sanus motus lige izrasla u nešto puno veće – u stvari u trku kakvu bi mnogi poželjeli.

Stepenica više

Jednostavno, nećete naići na trku gdje je učešće besplatno, a koja ujedno svojim novčanim nagradama privlači i klupske atletičare. Teško ćete naići na trku koja od trkača traži samo da dođu, a na stazi ima veliki broj fotografa, uredno mjerenje vremena/rezultata, na rijeci Trebižat čamce sa ljudima koji motre takmičare spremni ukazati pomoć, zatim snimanje duž staze dronom i na kraju – besplatan ručak za sve učesnike!

Koliko je tako nešto održivo? Ostaje nam sačekati sljedeću godinu i vidjeti, ali veliki posao bi bio samo zadržati ovaj nivo.

Staza

Ove godine smo na ljubuškom bajeru imali 150 finišera na trci koja bi se po terenu mogla prvenstveno okarakterisati kao cross, a prvi su utisci da to na uskoj trasi nije donijelo puno problema sa gužvom. Međutim sljedeće godine će sigurno uz povećan interes trebati limitirati broj učesnika jer ovakva staza ima svoja ograničenja. U Ljubuškom se trči 5km bajerom u jednom pravcu, na podlozi koja je miks pijeska, trave i zemlje, prelazi se preko dva mosta, potom istom rutom trči nazad.

Vrućina

Ono što je za sve bilo problem u Ljubuškom je vrućina. Čak ni u Hercegovini u posljednje vrijeme nismo imali priliku adaptirati se trčanju na visokoj temperaturi, a Ljubuška desetka se održavala tačno na prelazu u vrućine. Jučer je u Ljubuškom na startu u 9 sati bilo 29 stepeni, a temperatura se do 10 digla na 31. Ovakav prelaz je problematičan i za dobro utrenirane trkače, zbog čega smo često na to i ranije upozoravali. Nažalost u Ljubuškom su se desila i dva kolapsa, srećom – bez ozbiljnijih posljedica. Trkači se moraju bolje pripaziti i na trkama koje slijede. Probajte prilagoditi svoj tempo ili uopšte ne trčite trku ako niste trenirali!

Više o događaju i utiscima samih učesnika pogledajte u našem video prilogu.

Vaši komentari

Banner