LJETNI TRENINZI: Kako izabrati pravu zaštitu od sunca tokom trčanja?

Ljeto je idealno za vanjske sportske aktivnosti poput trčanja, no ovdje treba dodatno obratiti pažnju na adekvatnu zaštitu od sunca.

1887
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Tokom ljeta postoji visoki rizik opeklina od sunca prilikom dugih takmičenja poput maratona.

Stoga je potrebna pravilna priprema za takmičenje i primjena odgovarajućih zaštitnih sredstava.

Utvrdite tip kože

Koji faktor zaštite od sunca trebate koristiti zavisi isključivo od vašeg tipa kože. To je prije svega povezano sa količinom pigmenta melanina kojeg vaša koža ima. Što je veći postotak pigmenta, to je samozaštita kože od sunca veća.

Kada pomnožite vrijeme samozaštite koje vam koža pruža sa zaštitnim faktorom spreja ili kreme za sunčanje, dobit ćete maksimalno vrijeme koje smijete provesti izloženi sunčevim zrakama.

Preporuka je da trkači koriste kreme ili sprejeve za sunce zaštitnog faktora 30 ili više. Znoj i voda mogu umanjiti zaštitni faktor čak za 10 posto, te se stoga preporučuje korištenje proizvoda koji su otporni na vodu.

Koji je pravi proizvod?

Danas nam je na raspolaganju širok izbor proizvoda za zaštitu od sunca; od krema, gelova, losiona do sprejeva. Tokom sportskih aktivnosti korištenje gustih krema može doprinijeti zadržavanju toplote na koži što ih čini neprikladnim. Sa druge strane sprejevi i losioni su bolji i što se tiče samog nanošenja, iako češće imaju niži faktor zaštite u odnosu na kreme.

Za trkače koji imaju problematičnu kožu poput pojave akni, preporučuje se nanošenje tanjih slojeva proizvoda za zaštitu od sunca.

Kako ih koristiti?

Proizvodi za zaštitu od sunca nude dva filtera zaštite, fizički i hemijski. Fizički filter je prije svega prisutan kod proizvoda sa visokim faktorom zaštite. Njihova efikasnost počinje odmah po nanošenju te su namijenjeni za djecu, ali i sportiste, osobito na dijelovima tijela koja su vrlo izložena i osjetljiva na sunce (poput nosa, čela i ušiju).

Proizvodi zasnovani na hemijskom filteru sadrže supstance koje upijaju sunčeve UV zrake i pretvaraju ih u toplotu i bezopasnu svjetlosnu energiju. Ove proizvode potrebno je nanijeti 20 do 30 minuta prije izlaganja suncu.

Na kraju treba napomenuti da su duža sportska odjeća i pokrivala za glavu prva linija zaštite od sunca tokom sportskih aktivnosti. Proizvode za zaštitu od sunca potrebno je nanijeti i više puta tokom dužih treninga i takmičenja.

Izvor: datasport

Vaši komentari

Banner