SOLO TRČANJE: Koji su benefiti i kako mu pristupiti?

Trčanje u grupi sigurno donosi brojne benefite, od socijalizacije, izmjene iskustava sa drugim trkačima, do ohrabrenja i motivacije da zapnemo više onda kada nam je to potrebno.

3789
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Sa druge strane solo trčanje nam donosi određene benefite o kojima možda nismo ni razmišljali, a imaju značajan utjecaj na razvoj trkača.

Ispravan tempo

Mnogi trkači trče pogrešnim tempom tokom grupnih treninga ili treninga u paru. Razlog tome jest da je vrlo teško pronaći osobu, pogotovo grupu trkača koje su u istoj fizičkoj spremi kao vi.

Solo trčanje omogućuje da trčite ispravnim tempom, onim koji vama odgovara, zavisno od vrste treninga. Ovo je posebno važno ukoliko se spremate za utrku. Ovim efektivnim načinom treniranja izbjegavate ulazak u sivu zonu. To omogućuje da vaši spori treninzi zaista budu lagani, te da ne zavise od tempa drugih trkača sa kojima trčite i kojima se često prilagođavamo u grupnim treninzima.

Posebno je to važno ukoliko „ganjamo“ određeno vrijeme na utrci. Solo trening omogućuje pravilnu pripremu koja će vas dovesti do željenog rezultata.

Zapni više

Mentalna izdržljivost je važan faktor tokom treninga i utrke, a koja je često zanemarena. Sposobnost da zapnemo više, trčimo brže, podnosimo bol… se povećava što više treniramo. Solo trčanje omogućuje izgradnju mentalne izdržljivosti jer se prije svega oslanjamo na vlastitu motivaciju.

Činjenica je da trčanje ne postaje lakše sa vremenom, naprotiv postaje sve teže ukoliko nastojite napredovati i nadići svoje granice. Elitni maratonci osim što imaju izvrsnu fizičku spremu, u isto vrijeme su izgradili mentalnu izdržljivost da podnesu napor za koji većina ljudi nije spremna.

Ovu mentalnu izdržljivost i sposobnost nadvladavanja teških situacija trkači prenose u svakodnevni život, što im omogućuje lakše nošenje sa stresom.

Trči po svom planu

Birajte željeni dio dana za trčanje, zavisno od poslovnih i privatnih obaveza. Oslanjajte se na vlastite planove i time gradite konzistenciju treniranja. Solo trčanje vam omogućuje da svoje treninge unaprijed planirate, dok svakodnevno treniranje je ključ mentalnog blagostanja, fizičkog napretka i izgradnje zdravih navika.

Ostani pozitivan

Solo trčanje ima pozitivan utjecaj i na naše mentalno zdravlje. To je prilika da budemo sami sa sobom, razmišljamo o stvarima o kojima inače ne bismo, gradimo pozitivan stav i donosimo konstruktivnije odluke.

Kako ga učiniti podnošljivijim?

Trčanje dugih pruga može postati i donekle dosadna rutina za mnoge solo trkače. Neki od načina kako treninge učiniti zanimljivijima i ispunjenijima:

  • Slušajte muzike dok trčite. Omiljene pjesme mogu trening učiniti mnogo zabavnijim. Svakako vodite računa da je okolina u kojoj trčite sigurna i da čujete promet oko sebe.
  • Zabilježite svoje treninge pomoću sportskog sata ili mobitela. Na taj način možete pratiti tempo kojim trčite. Nadilaženje samog sebe tada postaje pravi izazov i vrijeme doslovno leti dok trčite.
  • Pratite svoj napredak. Danas postoje brojne sportske platforme poput Strave koje omogućuju razne virtualne izazove za trkače, klubove trkača koji se međusobno takmiče.
  • Pazite na svoju sigurnost. Solo trkači pažljivo trebaju planirati doba dana i lokaciju kada trče. Prije trčanja svakako trebate obavijestiti nekoga gdje idete na trening ili čak ponijeti mobilni telefon ukoliko se radi o dužoj i neistraženoj ruti.

Izvor: run4it.com

Vaši komentari

Banner