KAKANJ ZA 5: Veliko zanimanje za nedjeljnu trku; posebno raduje najava odaziva lokalnih trkača

U organizaciji Udruženja ‘KA plus’, i u saradnji sa općinom Kakanj, JU KSC Kakanj, te sponzorima, u nedjelju (10 sati) će biti održano treće izdanje ulične trke Kakanj za 5.

1768
Kakanj za 5 prošle godine (Foto: Dražen Filipović)
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Treća ulična utrka Kakanj za 5 se organizuje u sjeni pandemije korona virusa koja je napravila teškoće mnogim organizatorima uličnih trka tako da su neke od njih morale biti otkazane, a termin kakanjske petice je iz istih razloga promijenjen.

Pandemija je otežala organizaciju i povećala troškove svih trka.

Senad Bajrić

– Dobra vijest je da su do sada uspješno organizovane trke u Sarajevu, Banovićima, Mostaru, Kiseljaku i drugim mjestima i da niti jedna nije postala pandemijski klaster, kaže Senad Bajrić ispred organizatora, udruženja KA Plus.

Udruženje KA plus se uhvatilo u koštac sa izazovima i pokušat će treću po redu uličnu trku Kakanj za 5 učiniti najboljom do sada.

– Postoji veliko interesovanje trkača za našu trku. Posebno nas raduje porast broja kakanjskih trkača iz godine u godinu što je dobar indikator popularizacije rekreativnog trčanja i zdravog načina života u gradu, a to  je ustvari i jedan od osnovnih ciljeva projekta Kakanj za 5, pojašnjava Bajrić.

Posebnost svih kakanjskih trka do sada je učešće velikog broja mladih školskog uzrasta te cijelih porodica uz istovremeni nastup najboljih bosanskohercegovačkih atletičara.

– U manjim sredinama postoji latentan otpor prema uličnom trčanju, na rekreativce se još uvijek gleda ‘poprijeko’ posebno kad je riječ o djevojkama i ženama koje trče. Iz tih razloga trasa trke je postavljena  kroz centar grada čime se povećava ‘vidljivost’ događaja i predstavlja dobar način za ohrabrivanje novih trkača i novih rekreativaca, kazao je Senad Bajrić.

Ovogodišnjom trkom se odaje počast i FK Rudar koji ove godine slavi rijedak jubilej: 100 godina postojanja.  Koincidencija je da se prvobitni termin treće ulične utrke Kakanj za 5 (8. 8. 2020.) poklapao sa rođendanom kluba.

Organizaciju treće ulične utrke su nesebično pomogli općina Kakanj, JU KSC, Market Crvena jabuka, BH Telecom, Bosnalijek, Moj San te drugi sponzori i prijatelji trčanja na čemu su im organizatori veoma zahvalni.

Vaši komentari

Banner