Adidas ULTRABOOST PB: “Personal best” iz adidasa za stare i nove ljubitelje Ultraboost modela

U saradnji sa našim dugogodišnjim partnerom kompanijom Sport Vision BiH imali smo priliku posljednjih desetak dana testirati najnoviji top model adidas patika za trčanje iz familije Ultraboost.

3467
Foto: Four Pixel Studio

Testirali: Ljilja Lukić, Dražen Filipović

Riječ je o modelu adidas Ultraboost PB. Rekli bismo vrlo smjeli i mudar naziv za trkačke patike, ali ostaje pitanje mogu li ga opravdati. Od samog akronima PB mnogim trkačima sigurno brže zaigra srce.

Pošto smo na raspolaganju za recenziju imali i ženski i muški model, ukazala se prilika da napravimo sasvim lični pristup ovoj recenziji, na osnovu onoga što nam je bitno kod patika za trčanje.

Personal best od adidasa

Ultraboost PB je namijenjen trkačima sa neutralnom pronacijom stopala, te je nešto lakši od prethodnih verzija. Težina ženskog modela iznosi 247 grama, dok je muški model težak 301 gram. Očigledno da je adidas novu verziju Ultraboosta stavio na dijetu, te mu skinuo gotovo četrdesetak grama.

Glavni razlog tome je svakako novi ultra lagani materijal gornjišta patike pod nazivom Celermesh. To je učinilo gornjište izrazito laganim i prozračnim. Novi materijal na prvu ruku izgleda vrlo izdržljiv, te nudi savršenu kombinaciju stabilnosti i savitljivosti.

Adidas je ubacio i dodatna plastična pojačanja sa strana kako bi zglob stopala bio na mjestu sve vrijeme dok trčite, ali bez previše restrikcije za nesmetan pokret.

Isto tako, nisu mijenjali ono što se pokazalo izuzetno dobrim u ranijim verzijama, a to je sam đon patike. Konfiguracija je izrađena od Continental gume po uzorku raširene mreže nazvane Stretchweb. Ova varijanta do sada se pokazala dosta izdržljivom i odlično prijanja na sve vrste podloga bez obzira na vremenske uslove.

Novi model ima čak 20 posto više Boost pjene ubrizgane u srednji potplat, što povrat energije prilikom trčanja čini vrlo osjetnim i prijatnim. Adidas Torsion arch sistem je takođe integrisan za dodatnu potporu pri trčanju. Zadržan je i već provjereno dobar pad od 10 mm između pete i prstiju što dodatno potpomaže dobrom osjećaju pri spuštanju stopala na podlogu.

Ljubav na prvi pogled

Osim tehničkih karakteristika za trkače je uvijek mnogo važniji lični doživljaj. Kao ranija ljubiteljica ultraboost modela teško da sam mogla ostati ravnodušna. Dok sam trčala pokušavala sam da zapamtim prve utiske, ali bih zbog lakoće pokreta i udobnosti vrlo brzo zaboravljala da nešto nosim na nogama.

Meni su jako bitne pertle kod patika za trčanje. Na svu sreću njih nisu promijenili, lijepo naliježu, ne odvezuju se, pa nema potrebe da ih dodatno vezujem u čvor.

Tanki mekani jezik je čvrsto povezan sa gornjištem, time se poboljšava komfor i zaštita od vanjskih elemenata. I kod ovog modela se vodilo računa da je peta osigurana, što je trkačima bitno, jer treba sačuvati tetive. Međutim, zbog čvršćeg gornjišta obuvanje patike je nešto teže u odnosu na ranija izdanja. To bi bila moja možda i jedina primjedba na novi model.

Ono što je sigurno, jeste da je đon adidas Ultraboost PB odlično dizajniran za trčanje po asfaltu, jer tu dolazi do punog izražaja prijanjanje i amortizacija udara od tvrdu podlogu. Čak i na neravninama kao što je ispucali beton, stopalo ostaje stabilno.

Generalno Ultraboost modeli, pa tako i ovaj, se preporučuju za recovery trčanje, jer ćete u njima odmoriti noge od brzih treninga. Oporavak u mom slučaju, a vjerujem i kod mnogih trkačica može da bude i od štikli kao i od radnog dana provedenog na nogama.

Ono što ne mogu zaobići, a što je vjerovatno ženskom dijelu trkačke populacije jako bitno jest sam dizajn patike. Osim novih tehnologija, adidas je ovom modelu namijenio atraktivan i moderan dizajn koji će sigurno biti primjećen na trkačkoj stazi. Ipak nisam mogla da odolim i ne isprobam novi Ultraboost sa svakodnevnim odjevnim kombinacijama. Sigurna sam da će ih i netrkači kupovati prije svega zbog atraktivnog dizajna i udobnosti.

Ako volite Ultraboost seriju adidas patika za trčanje, onda sigurno znate šta možete očekivati od ove patike. Ne donose mnogo novina, ali je tu uvijek nešto čime mogu da se pohvale. Ukratko, novi Ultraboost PB je nešto lakši, nešto brži, ali ne drastično drugačiji od svojih prethodnika.

Kroz sito i rešeto

Iako je riječ o modelu koji je prije svega namijenjen za trening dugoprugaša, osobito kada se spremaju za polumaratonske i maratonske utrke, nisam odolio a da ih ne isprobam na nešto kraćim distancama.

Dok je kolegica Ljilja svoje patike vjerno mazila i pazila, ja sam svoj par oprobao tamo gdje prema karakteristikama ne pripadaju, ali po nazivu žele da budu, na atletskoj stazi.

Utrka na jednu milju u sklopu Atletske rekreativne lige u Sarajevu je bila prilika da se lično oprobam u ovoj disciplini na atletskoj stazi te provučem novi Ultraboost PB kroz test brzine. Iskreno nisam mnogo očekivao od trening patike na utrci, ali zadovoljstvo nije izostalo. PB je dobrim dijelom opravdao svoje ime, bar što se mene tiče i mog rezultata od 5:41 na jednu milju.

ARL SARAJEVO, utrka na jednu milju (Foto: Mirza Duranović)

Prije glavnog testa na atletskoj stazi, oprobao sam novi Ultraboost na nešto bržim treninzima od pet i deset kilometara. Tu je svakako bilo više vremena da se uoče određene stvari koja su dobre, ali i one koje su mi zasmetale. Moram naglasiti da su treninzi napravljeni u realnim uslovima na cesti za vrijeme saobraćaja sa standardnim preprekama dok trčite u naseljenijim mjestima.

Pa evo nekoliko mojih zaključaka:

Na prvu ruku osjetno je da se radi o vrlo kvalitetnim materijalima od kojih je patika izrađena, nastalim kombinacijom brojnih novih tehnologija.

Iako se patika nešto teže obuva za mene to predstavlja dodatnu sigurnost da pri bržim pokretima i brojnim preprekama na urbanim stazama neće doći do nenadanog gubljenja kontrole, pada i povrede.

Očigledno, kolegica Ljilja i ja nismo dobili isti par pertli. Moje su bile predugačke te podložne stalnom odvezivanju. Duplo vezivanje je skratilo muke i nepotrebna zaustavljanja.

Odziv patike i kontrola pokreta je dobra i tokom brzih treninga. Continental guma na đonu patike dobro prianja na razne površine te nema proklizavanja ni tokom trčanja po kiši.

Ukoliko trčite gotovo isključivo po asfaltu poput mene, vrlo dobra apsorpcija udara je krucijalna da ostanete u jednom komadu. Kod ovog modela za to je zaslužna boost pjena koja posao odrađuje gotovo savršeno.

Nemojte očekivati nemoguće. Iako je akronim PB u nazivu posebno istaknut, riječ je priličnoj teškoj patici za trčanje namijenjenoj prije svega dugim treninzima i pripremama za utrke. Tu je Ultraboost PB na domaćem terenu, osigurat će udobno i sigurno trčanje dok spremate svoj novi polumaratonski ili maratonski rekord.  Ultraboost PB će vas kao odličan trening partner odvesti do novog ličnog rekorda.

Uz nove patike trčite sigurno prema željenom cilju

Ukoliko trčite veću sedmičnu kilometražu i brže treninge po asfaltu i tvrđim podlogama od patika se zahtijeva bolja apsorpcija udara kako bi izbjegli nepotrebne i neželjene povrede. Preporuka stručnjaka je da mijenjamo patike nakon 500 ili 600 kilometara trčanja. Sa druge strane, nove patike su i nova motivacija, donose bolje rezultate koji nas potiču da se radujemo novim treninzima i nadilaženju vlastitih granica.

Potražite novi model adidas Ultraboost PB patika u Sport Vision radnjama i online shopu.

Vaši komentari

Banner