BOJANA BJELJAC: Velika je čast nastupati na SP-u; u jakoj konkurenciji je nemoguće da ne trčite dobro

Da je trenutno broj 1 uličnog dugoprugaškog trčanja na prostorima Ex-Yu, zajedno u ženskoj i muškoj konkurenciji, Bojana Bjeljac (31) je pokazala prvenstveno time što jedina u ovim krajevima već skoro godinu dana ima ispunjenu normu za olimpijski maraton u Tokiju.

1588
Bojana Bjeljac na startu između Etiopljanke Netsanet Gudete (završila kao osma) i svjetske prvakinje, Kenijke Peres Jepchirchir
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Potvrda toga je stigla i sa odličnim nastupom na Svjetskom prvenstvu u polumaratonu održanom jučer u poljskom gradu Gdynia gdje je osvojila 35. mjesto u konkurenciji 104 trkačice.

Trening pokazatelji

Nije taj poredak nikako zanemarivo spomenuti jer se radilo o vjerovatno najkvalitetnijem ženskom polumaratonu ikad održanom! U trci gdje je postavljen novi svjetski rekord u samo-ženskoj konkurenciji, devet državnih rekorda, gdje je 78 cura trčalo ispod 1:15. Osim toga Bojana je istrčala lični rekord (1:11:12), bolji za čak 2 minute i 16 sekundi te postala druga najbrža predstavnica Hrvatske svih vremena (prva je Lisa Nemec sa 1:09:18). Uz to, radi se o djevojci iz Novog Grada (Bosanski Novi) koja je počela kao većina rekreativaca kod nas, dok konačno prije nekih pet godina nije prepoznat njen potencijal – u Hrvatskoj.

– Trka je protekla odlično jer sam trčala svoje najbolje vrijeme ikad. Velika je čast nastupati na Svjetskom prvenstvu. U jakoj konkurenciji je nemoguće da ne trčite dobro. Odradila sam par treninga koji su mi bili pokazatelj da bih mogla trčati oko 1:11, što se ispostavilo kao tačno. I kad sam trčala svoj maraton u Valenciji (2:27:42 – 1. 12. 2019.), osjetila sam da sigurno mogu 1:11 polumaraton, ali igrom slučaja nisam imala polumaratonsku trku, ispričala je Bojana Bjeljac.

– Puno mi znači ovaj rezultat jer nisam nikad imala pravu trku gdje bih mogla pokazati sav svoj trud i dugogodišnji rad. Ali eto sad je došlo vrijeme za to.

Ko je gledao finiš ženske trke u Gdyniji, primijetio je da je Etiopljanka Yalemzerf Yehualaw u samom finišu posrnula i praktično radi toga izgubila srebrnu medalju.

– Dosta trkačica je imalo problem pri ulasku u cilj. Dosta ih se spotaknulo, podloga je djelovala nestabilno, kao da propadaš. Cilj je bio na plaži, a postavljene daske ispod tepiha su propadale. I sama sam malo izgubila koordinaciju, pojasnila je Bojana.

Rezultat iz Gdynije sa Bojaninog Garmina – model 645 Music

Potvrda OI norme

Ističe da su zadovoljni ona, ali i trener s kojim je posljednjih godina napravila velike rezultate, Mladen Kršek.

– Zadovoljni smo posebno zbog konfiguracije staze koja je blago valovita i trči se četiri kruga. On vjeruje da mogu trčati ispod 1:11, tako da me to još više motivira da se trudim i treniram, kaže Bojana.

Svim trkačima želim da ostanu motivirani koliko god je to moguće, trčanje je aktivnost koja jako pozitivno djeluje na sve nas čisteći nas od svih negativnih misli i lošeg raspoloženja. Činimo dobro sebi i drugima da bi nam život bio ljepši i bolji.

S obzirom na pandemiju koronavirusa nikome nije lako zadržati kontinuitet i dočekati ovakav nastup.

– U ovoj godini sigurno nikome nije bilo lako sa pripremama za bilo šta, toliko stresa, neizvjesnosti, otkazanih trka i slomljenih srca. Trebalo je ostati čvrst i pomiriti se sa svim nedaćama koje su nas zadesile. Nadam se da će Covid-19 iščeznuti brzo kao što je i došao.

Njen fokus su svakako Olimpijske igre u Tokiju sljedećeg ljeta, a prije toga se pokušava uklopiti u raspored prožet neizvjesnošću.

– Željela bih trčati još neki maraton da potvrdim svoju normu za Tokio, čisto iz ličnog zadovoljstva, zaključila je Bojana Bjeljac.

Maraton u Valenciji prošle godine je Bojana trčala u Nike modelu Vaporfly Next %, a polumaraton u Gdyniji u modelu Alphafly na fotografiji.

Vaši komentari

Banner