VELIKA NUŽDA: Na sam dan trke, put do ličnog rekorda kreće iz toaleta

Kad bi skupio kilometražu sa treninga na kojima sam se morao usred aktivnosti maknuti negdje u šašu, bio bi to vjerovatno bar jedan pristojan trkački mjesec.

4196
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Nije me zaobišlo ni na trkama, ali ipak se desilo samo jednom.

Na Sarajevskom polumaratonu 2019. sam morao skrenuti u Parkušu (evo reklama za dobar toalet) na 10. kilometru. Bila mi je to trening trka pred maraton, a baš takve su veća zamka. Pristupiš im sa malo manje opreza i eto kardinalne greške.

Veći ulog

Za svakodnevni trening ćemo se nekako i snaći, ali trka je veći ulog. Niko se ne želi naći u takvom problemu na nepoznatom teritoriju, često na trkama bez instaliranih Toi-Toi toaleta, ili ako još jure lični rekord koji bi onda automatski mogli prekrižiti…

Trkači znaju da je za dobar nastup na trci potrebno na vrijeme obaviti veliku nuždu. Da bi to napravili potrebno je ispoštovati neke osnove. Prvenstveno ustati dovoljno rano pred trku, po mogućnosti tri sata prije. Uz doručak bi se tako mogli u toaletu naći dva puta prije trke kako bi bili definitivno spremni za komforan i siguran nastup.

Kad zapne

Ponekad je teško provesti ličnu rutinu pražnjenja crijeva, često radi puta, nervoze radi trke i slično.

U tom slučaju sljedeće može biti od pomoći:

kafa ili neko drugo toplo piće, pa čak i mlaka voda;

fizička aktivnost vas može pokrenuti, lagano zagrijavanje u smještaju, trčanje uz stepenice, vježbe ili dinamično istezanje;

dobra hidratacija dane uoči trke je jako važna i radi ovog potencijalnog problema;

jesti hranu s puno vlakana, ali u dane prije trke, ne u jutro prije trke. Voće i povrće, posebno mahunarke i orašasti plodovi mogu biti idealan odabir.

Na sam dan trke, put do ličnog rekorda kreće iz toaleta.

Vaši komentari

Banner