LJUBAV I KONDICIJA: Može li uticati na vaše sportske performanse?

Dan zaljubljenih je pred vratima, i vi ste pogođeni Amorovom strelicom, ali da li to utiče na vaše treninge?

1783
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Svi smo svjesni pozitivnog uticaja vježbanja na fizičko i mentalno zdravlje, ali da li smo svjesni uticaja naših emocija i hormona na trening i performanse?

Žene su možda primjetnije pogođene njihovim hormonima; još 2016. godine, kineska olimpijska plivačica, Fu Iuanhui krivila je ciklus za svoj lošiji nastup u štafeti 4×100 metara mješovito. Ali kao što hormoni mogu naškoditi našim performansama, postoje i slučajevi kada ih zaista mogu poboljšati.

Motivacija

Motivacija za vježbanje je presudna za utvrđivanje načina treninga koji vam odgovara. Za mnoge od nas to je postizanje ličnih ciljeva, tj. da ​​stanemo u haljinu, budemo zdravi ili trčimo maraton, ali takođe može biti i osnovniji razlog: da izgledamo dobro i budemo zadovoljni svojim tijelom. Iako to možda nije uvijek slučaj, upoznavanje nekog novog ili započinjanje nove veze često je razlog zašto ljudi počinju da vježbaju.

Ljubav postoji u mnogim oblicima i ne mora biti samo između životnih partnera. Umjesto toga, mogu je dijeliti i članovi porodice i prijatelji. Stariji odrasli prijatelji i porodica mogu biti dobri motivacioni faktori za podsticanje da počnu da vježbaju. Međutim, ako veza ima negativne emocije povezane sa njom, poput ljubomore ili sukoba, to može smanjiti koncentraciju, ukupni učinak i motivaciju.

Adrenalin

Kada se zaljubimo, naše tijelo je preplavljeno hemikalijama koje čine da se osjećamo dobro i zbog kojih nam srce ubrzava, dlanovi se znoje i obrazi crvene. Jedna od hemikalija koja se oslobađa je adrenalin, a uz drugu hemikaliju, noradrenalin, uzrokuje pojačan rad srca, nemir i preokupaciju koja se često doživljava tokom novih ljubavnih veza.

Adrenalin takođe oslobađa tijelo kada vježbamo. Neke studije su pokazale da povećani nivo adrenalina može povećati metabolizam ugljenih hidrata i time povećati iskorištavanje glikogena (uskladištene glukoze).

Adrenalin je takođe koristan kada se pripremate za trčanje jer povećava puls. Kako srce brže kuca, povećava se i naš minutni volumen, što omogućava dopremanje više kiseonika u mišiće, tako da tijelo može efikasnije da reaguje na zahtijeve koji mu se postavljaju.

Testosteron

Sve je više dokaza da polni hormoni mogu igrati ulogu u različitim nivoima aktivnosti između muškaraca i žena. Testosteron je androgen i odgovoran je za razvoj muških karakteristika. U mnogo većim količinama nalazi se kod muškaraca nego kod žena. Kod muškaraca omogućava rast reproduktivnih organa tokom fetalnog razvoja, kao i proizvodnju sperme u odraslom životu. Takođe je odgovoran za mnoge promjene koje se dešavaju kod dječaka tokom puberteta.

Međutim, testosteron nije važan samo za naše tijelo i seksualni razvoj, već i za prilagođavanja potrebna za vježbanje i trening otpora. Kod muškaraca, testosteron pospješuje rast mišića i povećanje mišićne snage kao odgovor na trening otpora. Nakon teškog treninga otpora, nivo testosterona je povećan i kod muškaraca i kod žena.

Može li ljubav uticati na vaše sportske performanse?

Jedno istraživanje je pokazalo da zaljubljenost može pomoći atletskim performansama. Rezultati ankete su pokazali da su sportisti vjerovali da su njihove sportske performanse poboljšane kada su zaljubljeni. Profesionalni sportisti usredsređeni su na korisne rezultate napretka u svom sportu i uspjeh koji sa tim dolazi. Zbog toga se, kada se ovi sportisti zaljube i aktivira sistem vezan za nagrađivanje i motivaciju, njihovi sportski učinci mogu ili poboljšati ili smanjiti.

(Izvor: freeletics.com)

Vaši komentari

Banner