DVORANSKO EP: Skender, Tuka, Mujezinović i Pezer u Torunu

Četveročlana atletska reprezentacija Bosne i Hercegovine, u sastavu selektor i vođa puta Mehmed Skender (imenovan 23. januara) te atletičari Amel Tuka, Abedin Mujezinović (800m) i Mesud Pezer (bacanje kugle), su u Torunu (Poljska) gdje se od danas do nedjelje održava 36. po redu Europsko dvoransko prvenstvo u atletici.

1079
Foto: www.atleticamentefoto.it

Piše: Ersan Bijedić

Na Euru će nastupiti 733 atletičara iz 47 europskih zemalja, pri čemu 405 atletičara i 328 atletičarki.

– Naši predstavnici u Torunu su ispunili visoke norme za nastup na ovom takmičnju i svi su dosta spremni, ali teško je biti dobar prognozer kad je u pitanju atletika. Jasno je da je sad najkvalitetniji Amel Tuka od kojeg se najviše očekuje, a mi bi bili zadovoljni ukoliko se plasira u finale, rekao je generalni sekretar Atletskog saveza BiH, Milan Pedalo.

Raspored

Prvi će u takmičenje bacač kugle Mesud Pezer koji ima kvalifikacije u petak (11:18h), dok je finale na rasporedu istog dana od 20:35h. Amel Tuka i Abedin Mujezinović trče kvalifikacije na 800m također u petak od 19:55 sati. Ukoliko se plasiraju dalje slijedi polufinale u subotu od 19:25h, dok je finale zakazano za nedjelju od 18:25h.

Detaljniji pregled svih takmičenja u ova četiri dana provjerite na OVOM LINK-u.

Naš najveći adut, Amel Tuka, je prije deset dana u Madridu trčao 1:45.66 u dvorani i postavio novi bh. rekord. Rekord europskih dvoranskih prvenstava sa 1:44.78 drži Poljak Pawel Czapiewski.

– Sad se osjećam dobro, ne znam šta će se desiti na samom Europskom prvenstvu. Uvijek dajem svoj maksimum i kao takmičar se pokažem puno bolje. Trudit ću se da dam sve od sebe i da se plasiram u finale što mi je glavni cilj, najavio je Amel Tuka pa dodao:

– O medaljama je teško pričati, to se nikad ne zna, za medalje se trebaju poklopiti sve kockice tako da ne razmišljam o tome. Želim zadržati ovaj osjećaj, da napredujem i da postepeno spuštam svoje vrijeme. Ima još prostora za spuštanje vremena u dvorani, ali svakako da je sezona na otvorenom glavni cilj jer dolaze i Olimpijske igre, pa je fokus na tome i pomjeranju vlastitih granica, izjavio je Amel Tuka.

Alić i Saračević osvajači medalje

BiH na europskim prvenstvima od neovisnosti ima jednu osvojenu medalju, a donio ju je bacač kugle Hamza Alić kad se okitio srebrom u švedskom Geteborgu 2013. godine. Prije nezavisnosti BiH zlatnu medalju na dvoranskom EP-u je kao predstavnik Jugoslavije osvojio i bacač kugle Zlatan Saračević u njemačkom Sindelfingenu 1980. godine.

Vaši komentari

Banner