KAD VAM PADNE ŠEĆER: Njeno veličanstvo urma

Za urme ili datule kažu da su najzdravije voće na planeti. Pomažu kod niza zdravstvenih problema, a mogu da budu odlična zamjena za nezdrave slatkiše. Ipak, treba biti oprezan i ne pretjerivati, jer su veoma kalorične. Zbog svojih svojstava, urme su odličan saveznik trkačima kao izvor energije.

11624
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Urme pomažu kod srčanih problema, anemije, seksualne disfunkcije i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Kaže se da jedna urma dnevno pomaže da se održi zdravlje očiju kroz cijeli život, kao i da se ublaže problemi tzv noćnog sljepila.

Nutritivna vrijednost

Urme su dobar izvor različitih vitamina i minerala, energije, šećera i biljnih vlakana. Sadrže tiamin, riboflavin, nijacin, folate, vitamin A, vitamin K, biljna ulja, kalcijum, sumpor, gvožđe, kalijum, mangan, bakar i magnezijum.

Anemija

Oni koji imaju anemiju trebalo bi da jedu što više urmi, jer su one odličan izvor gvožđa. Sto grama urmi sadrži oko 0,90 grama gvožđa, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Gvožđe, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi.

Bolji vid

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin, urme se nazivaju “vitaminima za oči”. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti.

Zaustavlja dijareju

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crijevima da stvore “prijateljske” bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju dijareju, urme mogu pomoći da se hrana brže i lakše svari i izbaci iz organizma. Nekoliko urmi uveče pokiselite u čistu vodu. Tokom noći će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD-u urme se fabrički pakuju u male boce kao lijekovi i prepisuju se kao lijek za zatvor. Sto grama urmi (10-21 komada) sadrži 8,5 grama vlakana.

Lakši porođaj

Eksperiment koji su sproveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje urmi četiri sedmice prije porođaja može da olakša porođajne bolove i umanji krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele urme porodile su se lakše i brže, za razliku od onih koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, urme su ženama pomogle da prebrode postoporođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Regulišu tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranjivih materija, urme izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete urmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potreban šećer. Urme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja mogli ugojiti. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija.

Niži holesterol

Urme imaju sposobnost da smanju nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jače srce

Tokom noći potopiti urme sa sjemenkama u vodu. Ujutro iz njih uklonite sjemenke, sameljite ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjuju krvni pritisak

Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. Sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti ovog čudesnog voća je njegova sposobnost da reguliše zdrav nervni sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Urme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Urme su veliki energetski buster jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz urmi izvući ćete ako ih pomiješate s mlijekom.

Povećava seksualnu izdržljivost

Pregršt urmi potopiti u kozije mlijeko i ostaviti da stoji preko noći. Ujutro ih izmiksati s mlijekom, dodati med i kardamom i piti. Ovaj sirup mogu da piju osobe oba pola, jer on jača tijelo i povećava nivo energije.

Jačaju zubnu gleđ

Urme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprečava dalje kvarenje zuba. Urma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi, da je sisa. To će kod beba umanjiti bol u desnima.

Urme su takođe dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih supstanci. Uzimanje soka od ovog voća pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Urme su odličan lijek i protiv pijanstva.

Visok sadržak kalorija

Na tržištu najčešće možemo pronaći sušene urme u različitim oblicima – sa ili bez koštica. Kao i ostalo suvo voće, tako i urme imaju visok sadržaj kalorija i treba paziti na količine koje se unose u toku dana.

Ako uzimate po 30 grama urmi, to je oko 10 kalorija i teško da možete da se ugojite od te količine. Urme, same po sebi, neće biti razlog povećanja težine.

Treba ih konzumirati umjereno, jer imaju visok sadržaj ugljenih hidrata – skoro 83 g na 100 g urmi, a od 83 grama ugljenih hidrata 79 grama je šećer.

Zdraviji slatkiši

Kao zdrava alternativa slatkišima nameću se urme. Međutim, slatke kandirane urme nikako nisu zdravija varijanta, prepune su šećera. Kupujte isključivo svježe koje izgledaju slično kandiranim, ali nisu prelivene dodatnim slojem šećera. Možete da ih koristite u brojnim desertima umjesto šećera.

Ako vam se često dešava da vam „padne šećer“ pa posežete za čokoladicama, evo dva jednostavna recepta koji će vam pomoći da ipak pojedete zdraviju varijantu slatkiša.

Urma-kajsija kuglice

150 grama urmi

200 grama suvih kajsija

2 kašike kokosa

4 kašike sitno nasjeckanih oraha

sok od jedne pomorandže

kokos za posipanje

Kajsije i urme nasjeckajte pa sameljite u multpraktiku. Dodajte nasjeckane orahe, kokos, sok od pomorandže i još malo izblendajte da se sve sjedini. Pravite kuglice i uvaljajte u kokos.

Zdrave kuglice od tri sastojka

oko 170g urmi

120g oraha (ili badema ili lješnika)

35g kakao praha

mali prstohvat soli

kašičica-dvije vode (po potrebi)

Za posipanje i dekoraciju: kakao prah ili sitno sjeckani orasi, bademi, lješnici, kokos (šta vam se više sviđa ili kombinujte)

Urme potopite i ostavite u vodi da omekšaju, oko 10-ak minuta. Ako koristite svježe, taj korak možete izostaviti ili ih potopite na pet minuta da ih lakše oljuštite. Sklonite košpicu i ubacite u multipraktik ili neki jači sjecko. Dodajte orahe, kakao prah i prstohvat soli. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Po potrebi, dodajte kašičicu-dvije vode ili istopljenog kokosovog ulja.

Odvajajte po 2/3 kašičice smjese i vlažnim rukama oblikujte kuglice. Slažite ih na papir za pečenje da se ne bi lijepile za tacnu. Pospite kakao prahom (kroz sitnu cjediljku) i ostavite u frižideru da se malo stegnu. Ako volite, možete ih uvaljati u orašaste plodove ili kokos.

Vaši komentari

Banner