(VIDEO) 1. STOLAČKI CENER: Dobar razlog za posjetu Stocu

Prvo izdanje Stolačkog cenera je imalo prvenstveno odličan odaziv trkača, sa 223 finišera na 10 kilometara i njih 69 u trci na 2 kilometra.

1172
Foto: Stolački cener Facebook
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Više o konkretnim rezultatima možete saznati iz OVOG TEKST-a.

Na novim trkama je osjetno da organizatori iz lokalne zajednice nastoje biti najbolji mogući domaćini i u što boljem svjetlu predstaviti svoju sredinu.

Tako je djelovalo da su i u Stocu mobilizirali puno toga kako bi program oko trke bio što sadržajniji, a potpuno u duhu domaćeg, sa lokalnim snagama i specifičnostima sredine.

U zoni oko starta/cilja je svirao Gradski orkestar Stolac, lokalna profesorica fizičkog je vodila zagrijavanje trkača, nekad poznat glas sa BH radio 1, Nermin Bise, je vodio program, služila se i hercegovačka poslastica smokvara, okrepnim stanicama ništa nije manjkalo, startni paket je mogao zadovoljiti one koji su posebno zainteresovani za ovaj dio (majica, pokloni sponzora, ulaznica za Nekropolu stećaka Radimlja) itd.

O tome kakvi su dojmovi trkača saznajte iz video priloga ispod.

Volonteri

I tamo se vidio uloženi trud da sve prođe u najboljem redu. Okrepne stanice korektne i evidentan veliki broj volontera. Ipak na trkama kod nas djeluje kao da treba proći baš dosta vremena da volonteri dostignu obuku ili svijest onoga šta je bitno trkačima. To je dobrim dijelom logična posljedica manjka trkača. Jako rijetke su trke kod nas koje imaju volontere sa osjećajem u kojem trenutku pokazati smjer trkaču, odnosno sa osjećajem uopšte pokazati smjer prije nego se postavi pitanje. Ovaj dio je posebno osjetljiv za trkače koji se nađu samima na stazi u trenutku, dok oni koji trče “u lavini” ovaj dio vjerovatno nisu ni primijetili. Vodeća trojica su raspodijelili pozicije nakon što su dvojica među njima pogriješili smjer u završnici. Lično sam na jednom mjestu pogrešno usmjeren na 2K stazu, a na dva morao potpuno stati i dozivati volontere da znam kuda ću nastaviti. Pozitivno je da je bilo baš dosta volontera. Ova staza ih sigurno treba.

Staza

To je stopostotno cestovna trka, sa zahtjevna uvodna tri kilometra i onda nešto težom završnicom (posljednji kilometar). Između toga se može dosta nadoknaditi, ali u zavisnosti koliko ste pametno odradili uvod. Drugi dio ima dosta mjesta gdje se može skrenuti lijevo i desno (ili nastaviti pravo), pa valja biti na oprezu. Nije sigurno najbrža staza na 10K, ali je specifična, stolačka. Posljednjih oko 200m ciljne ravnine podsjeća na dobru atmosferu kakvu je publika pravila na Zeničkom ceneru ili Travničkoj petici. Staze koje nemaju AIMS certifikat obično budu kraće, ali ovdje je većini, koliko sam primijetio, GPS pokazao između 10.050m do 10.100m.

Zaključak

Bh. trkačka zajednica je dobila još jednu dobru trku koja ima svoju perspektivu sa vrlo ambicioznom ekipom u organizaciji. Lijepa motivacija za posjetiti i pretrčati Stolac.

Vaši komentari

Banner