(VIDEO ) 1. LJUBUŠKI OUTDOOR FESTIVAL: Trka koja će vjerovatno tek postati potpuni hit

Sa velikim planovima su ušli Ljubušaci u projekt Ljubuški Outdoor Festivala, trodnevne sportske manifestacije koja je na jednom mjestu ujedinila trčanje, biciklizam i paragliding.

1586
Na ljubuškom Bajeru, pored rijeke Trebižat (Foto: Nikola Mijić)
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Kad je u pitanju trkački dio, osim dječjih trka u četiri kategorije, poseban fokus je bio na trkama na 10.4km (Scunasticus) i polumaratonu (Dva Slapa).

Više o samim rezultatima saznajte iz OVOG TEKST-a.

Staza

Trka Dva slapa je imala start u 17h, a Scunasticus u 18h. Samo prvih 200m rute Scunasticus predstavlja razliku jer se ostatak ove trke također trči stazom posljednjih 10km polumaratona Dva slapa.

Oni koji su trčali 10km nažalost nisu imali priliku proći jednom od najljepših staza za trening u Hercegovini, ljubuškim Bajerom pored rijeke Trebižat. Ovo je ravan dio od 2. do 11. kilometra, sa kros podlogom, zemlja/trava/pijesak.

Drugi dio je asfaltni, osim makadama na 17. – 18. kilometru. Prvi dio je ravan, ali drugi dio nosi i mjestimične uspone, osim posljednja dva kilometra gdje se može jako finiširati uz blagi spust.

Oznake i biciklisti

Ova dva detalja izdvajam ispred svega. Ne sjećam se da sam negdje na trci u BiH vidio tako obilježen svaki kilometar. “Takve sitnice ne koštaju puno, a trkačima puno znače”, kažu Ljubušaci. Svaka čast. Oznake su negdje bile iscrtane, a negdje postavljene kao table sa ispisanim brojevima. Također i smjerovi kretanja na svim promjenama pravca.

Veliki broj biciklista su bili jaka podrška trkačima. Pošto sam snimao na stazi dva puta nisam uzeo okrepu na okrepnoj stanici, ali sam je onda dobio od bicikliste. Najmanje još tri puta je neki od njih prošao pored mene i pitao treba li vode.

Trkačima je ovakva podrška sigurno i trebala jer osim hidriranja, u subotnji topao hercegovački dan se većina njih tom vodom ujedno posipala i hladila tijelo.

Bio sam među onima koji su trčali Dva slapa. Autobusi su na start krenuli u 15:30h pa su trkači imali čitavih sat vremena na vodopadu Koćuša. Dovoljno za vidjeti prirodne ljepote ovog mjesta, a potom obaviti i korektno zagrijevanje. Nagrada u cilju su još ljepši vodopad Kravica, okrepa i fešta.

Volonteri i ciljna zona

Trka je imala veliki broj volontera, i to trkački iskusne raje koja je uz standardne obaveze pružala i navijačku podršku. Ciljna zona ispred parkinga na Kravici je dosta prostrana i poslije trke svi učesnici su mogli dobiti obrok (plus bon za desert) i zabaviti se do kasno u noć.

Koliko sam dobio iz njihovih reakcija, trkači su redom bili oduševljeni organizacijom dvije trke.

Organizatori

Javno poduzeće Parkovi Ljubuški d.o.o. te udruge: Biciklistički Klub Ljubuški, Paragliding Klub Ljubuški, Hrvatski Atletski Klub Ljubuški, GSS stanica Ljubuški i Foto Klub Fokus su organizatori i nositelji manifestacije Ljubuški Outdoor Festival uz potporu Grada Ljubuškog i Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH.

Zaključak

Stazu uslovljava konfiguracija terena i ona sigurno nije za najbolje rezultate, dok se na vremenske uslove ne može uticati. U ovom smislu možda bi jedino imalo smisla start trke pomjeriti barem na 17:30h, jer na kraju maja u Hercegovini već zna bit pakleno.

Ljubuški Outdoor Festival je trebao imati svoje premijerno izdanje prošle godine, ali je odgođeno za ovu radi pandemije koja je opet uticala na organizaciju pa sav željeni program nije mogao biti sproveden. Ipak brojni trkači i gosti su u subotu opet ostali do kasno u ciljnoj zoni gdje je organizovana lijepa zabava.

Sa punim kapacitetom LJOF će iduće godine vjerovatno biti potpuni hit.

Vaši komentari

Banner