1. KIRINA STAZA: Vidović i Šahinović – Hajrić najbolji na canicross trci

Darko Vidović iz Mostara i Berina Šahinović Hajrić iz Sarajeva pobjednici su prvog izdanja canicross utrke (trčanje sa psima) „Kirina staza“ koja je u nedjelju 30. maja održana na planini Vilenica nadomak Travnika i Novog Travnika.

1149
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Ova utrka duga 6 kilometara okupila je ljubitelje pasa i prirode iz cijele Bosne i Hercegovine koji su pored takmičarskog dijela učestvovali i u popratnim aktivnostima kao što su edukativna radionica, degustacija autohotne domaće hrane, canihike i planinarska tura.

– Ovom utrkom pružili smo jednu potpuno novu perspektivu druženja ljudi sa njihovim psima. Nadamo se da će se u budućnosti što veći broj ljudi, vlasnika pasa i općenito sportista pridružiti ovom sportu i da ćemo u perspektivi moći oformiti udruženje Canicross BiH te organizovati i državno prvenstvo, istakao je organizator utrke i osnivač udruženja New Experience Travnik, Oliver Jović te naglasio da svi zainteresovani za ovaj sport više informacija mogu pronaći u Facebook grupi Canicroos BiH.

Ukoliko želite više saznati o canicrossu pročitajte tekst na OVOM LINK-u koji za MT napisao pobjednik Kirine staze, Darko Vidović.

U muškoj konkurenciji drugo mjesto osvojio je Amer Žilić iz Sarajeva dok je treće mjesto osvojio Denis Kovačević iz Travnika. U ženskoj konkurenciji, drugo mjesto osvojila je Jasna Hadžimehmedović – Bekrić iz Sarajeva, a treće mjesto Kristina Nikolić iz Prijedora.

Canicross je sportska disciplina koja je postala popularna početkom milenija, a prvo svjetsko prvenstvo održano je 2003. godine. Ovaj sport nastao je spontano u nordijskim zemljama iz treninga sportskih pasa koji zimi vuku zaprege, a održavaju kondiciju tokom čitave godine, odnosno i onda kada nema snijega.

Vaši komentari

Banner