HOKA ONE ONE CLIFTON 7 VS. ASICS NOVABLAST: Gdje smo poslije 600+ kilometara?

Još uvijek su dosta aktuelna dva modela patika u prodavnicama sportske opreme: Hoka One One Clifton 7 i Asics Novablast (iako već imamo modele Clifton 8 i Novablast 2).

2187
Asics Novablast vs Hoka One One Clifton 7
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Na prijedlog kolege trkača Reufa Husejnovića, koji se sam zanimao za razlike pri kupnji novih patika za sebe, sam odlučio napraviti nešto šire poređenje ova dva modela.

Ipak sad imam dosta više kilometara u oba modela nego u martu/aprilu, ali moje razmišljanje o svemu se nije nešto promijenilo.

Osnova je da su oba modela odlična, ali da je glavno pitanje šta kojem trkaču specifično treba? S obzirom da većina trkača djeluje na maloj kilometraži i uglavnom traže višenamjenske patike, moja preporuka u tom smislu ide blago u korist modela Clifton 7. Ali lično bih uvijek htio uz njih imati i model patika kakav je Novablast.

Kilometraža je slična, ali je veći broj treninga u Clifton 7 rezultat toga da ih više koristim na kraćim, laganim trčanjima

Asics Novablast

U Novablast modelu sam se bolje osjećao na dugim trčanjima. Imaju pjenu u đonu (Flytefoam Blast) kao današnji brzi modeli patika (nešto kao ZoomX pjena u Vaporflyju) i odlične su za cestovno trčanje u bržem ritmu (tempo trčanja pa i intervalni trening). Nisu baš dobre za bilo koji drugi teren jer su pomalo nestabilne i treba koji korak da se naviknete i za trčanje na cesti. Novablast je bolji izbor za trku.

Hoka One One Clifton 7

Clifton 7 može dati ruke i na malo drukčijim terenima, ali kad sam na nekoj zemlji/travi, preko gornjišta ulazi prašina. Mada ništa strašno. Udobnije su, dobre za duga trčanja, a odlične za lagana trčanja i skupljanje kilometara. Iako djeluju glomazno, zanimljivo je da su laganije od Novablast modela (muške su teške 247g spram 266g Novablasta). Radi đona ipak prednost za brzinu dajem Novablastu.

Po mogućnosti kombinacija ova dva modela nosi super iskustvo.

Vaši komentari

Banner