EMIR HASTOR: Vjerujem da ću u narednom periodu biti prvi maratonac iz BiH koji će trčati ispod 2:30

U proteklih nekoliko godina su od bosanskohercegovačkih trkača maraton ispod 2:40 trčali samo rahmetli Osman Junuzović (2:30), te Mladen Stevanović i Srđan Samardžić (2:39).

3273
Foto: Adi Šehu
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Zato maraton Emira Hastora od nedjelje (2:34:43) ima posebnu težinu, jer bez obzira na dešavanja sa staze predstavlja istrčan tempo kakav je malo ko kod nas držao na ovoj distanci u zadnje vrijeme.

Istina, njegov maraton je zbog skraćenja staze postao posebna priča, pa je ASBiH dobio žalbu na ovaj rezultat i oni će odlučivati o tome. Ukupno su se pravila na prvenstvu BiH slabo poštovala, o čemu smo pisali OVDJE. Međutim činjenica da je Hastor trčao na tempu kakav od naših baš nismo često viđali u ovoj disciplini ipak zaslužuje poštovanje, dok je napravljene greške zaista teško ocijeniti namjernim. Kompletnu njegovu trku možete vidjeti na GARMIN LINK-u, pa prosudite sami. Čak i ako mu se dodaju dvije minute na ovo (što je realno ako znamo da su trkači dobivali po GPS-u dužine između 42.400m do 42.500m), opet je to 2:36 maraton.

Foto: Zijad Džehović

Veliki progres

Hastor je  inače 1994. godište i član je AK Goražde od 2016. godine. U ovom klubu je ujedno i koordinator Škole trčanja Goražde te radi sa omladinskim pogonom.

Njegov progres je posebno vidan u posljednje dvije godine kad je ušao u najuži takmičarski krug dugoprugaša u BiH. Sve češće je na postoljima, a u zadnje vrijeme nerijetko kao prvoplasirani.

Najveća zasluga mom progresu sigurno ide mom treneru Zaimu Šumanu, zatim mom predanom radu, upornosti, posvećenosti treninzima i zdravom načinu života,  mojoj porodici i prijateljima koji su mi uz Zaima najveća podrška, kaže Emir Hastor za Moje trčanje.

Zanimljivo nam je svakako na koji način Emir trenira da bi dostigao ovakve rezultate.

– Što se tiče mog treninga on je baziran na sedmičnim ciklusima, u kojim 6 dana intenzivno radim treninge snage, izdržljivosti, brzinske izdržljivosti, dionica i dužine ne više od 20km. Dok jedan dan koristim za odmor.

Foto: Dražen Filipović

Trka u Sarajevu

U Sarajevu je ostvario svoj najznačajniji rezultat i postao državni prvak u maratonu. Na trci u sklopu prvenstva BiH se desilo puno kršenja pravila, ali je u poseban fokus došao upravo Hastor jer je on ipak osvojio titulu. Ipak dvije greške na stazi su se evidentno dogodile (kraćenje staze i okrepa van službene okrepne stanice), i to smo mogli vidjeti u TV prijenosu.

– S obzirom da se digla velika halabuka oko mog nastupa na maratonu i samim tim bacila moj rezultat u drugi plan ja mogu reći sljedeće:

  1. Što se tiče pogrešnog skretanja pratio sam vodeće vozilo sa satom i nisam znao da sam pogriješio rutu;
  2. Nisam imao nikakvu pratnju, niti ličnu okrepu na stazi, momak koji mi je dodao vodu zove se Irfan Ribić i prijatelj je Alije Imamovića i svih trkača. Našao se tu svojom voljom, a ja nisam imao snage da mu se oduprem. On nije imao lošu namjeru i uradio je to nesvjesno i u neznanju. Trebao bi se i on oglasiti otkud on tu u to vrijeme. Ja sam se nesvjesno napio vode i to je moja greška, a za to je predviđena kazna „žuti karton“.

Smatram da ove greške nisu puno uticale na moj rezultat koji sam ostvario (radi se o 150m skretanja i dva gutljaja vode). I ostali trkači pravili su greške, a pogotovo prošle godine ovi isti koji se sada žale. Mislim da ne priliči sportistima da putem društvenih mreža i na ovaj način iskazuju svoje nezadovoljstvo, a posebno nazivanjem mene posebnim imenima i vrijeđanjem mene, mog kluba i mog grada. To je ispod svakog nivoa, rekao je Hastor.

Foto: Dražen Filipović

Dalji planovi

Kakvi su ti dalji planovi? Postaje li sad maraton tvoja glavna disciplina i šta misliš koji su ti dometi?

– Pored redovnih obaveza koje imam nastojim što više da se posvetim treningu i trčanju. Planovi su da ovu sezonu privedem kraju na najbolji mogući način sa što više postolja i dobrih rezultata, kao i boljim vremenima na svim dionicama koje trčim. S obzirom da sam napravio jako dobar rezultat na proteklom maratonu, u dogovoru sa trenerom Zaimom vidjet ćemo šta je to što je najbolje za mene. Mislim da uz dobar plan treninga za maraton mogu pomjeriti svoju granice i popraviti svoj rezultat na maratonu. Idemo polako korak po korak, ali prvo želim, mislim i vjerujem da ću u narednom periodu biti prvi maratonac iz BiH koji će istrčati maraton ispod 2:30. Na certificiranoj stazi i po svim IAAF pravilima i standardima, zaključio je Emir Hastor.

Zaim Šuman (Foto: Elvir Gušalović)

Šuman: Tek ćemo više raditi za maraton

O Emiru Hastoru smo za komentar zamolili i njegovog trenera, Zaima Šumana.

– Emir Hastor trenira atletiku u AK Goražde već petu godinu i na prvom treningu sam vidio u njemu nešto posebno, da bi mogao biti dobar atletičar na srednjim prugama. Zračio je posebnom snagom i davao se maksimalno na svakom treningu. Odlučio sam da napravimo jedan četverogodišnji ciklus i da postepeno ostvarujemo svoje ciljeve. Prve godine nismo puno forsirali i Emir je trčao kratke trke do 5km na kojima je sticao iskustvo. Nakon dobrih nastupa na tim trkama odlučili smo da povećamo obim treninga i da Emir trči i ostale trke. Nakon njegovog prvog maratona koji je istrčao prošle godine u Sarajevu odlučili smo da se više posvetimo cestovnom trčanju i nismo pogriješili. Nakon zimskih priprema, Emir je ove godine napravio svoje najbolje rezultate i na uličnim trkama, kao i na prvenstvu BiH, ispričao je Šuman koji se potom osvrnuo na Two Cities Marathon, održan prošle nedjelje:

– Maraton u Sarajevu je bio kruna njegovih nastupa ove godine, mada moram priznati da mi vrlo malo radimo maratonskih treninga u svojim planovima. U narednom periodu ćemo svakako posvetiti više pažnje ovim treninzima.

Šuman ističe da je Hastor “kulturan i lijepo odgojen momak koji je predan svom radu, treninzima”.

– Maksimalno se daje na svakom treningu i od njega možemo očekivati naredne godine maraton ispod 2:30!

Vaši komentari

Banner