(VIDEO) 2. TWO CITIES MARATHON: Atmosfera i dojmovi trkača pred MT objektivom

Drugo izdanje Two Cities Marathona u Sarajevu i Istočnom Sarajevu u organizaciji udruženja Dečki u plavom je bila generalno lijepa manifestacija sa tri trke.

1208
Foto: Dražen Filipović

Piše: Ersan Bijedić / Video: Dražen Filipović

Puno pažnje su odnijela dešavanja sa prvenstva BiH, o čemu nećemo ovdje i možete čitati na OVOM LINK-u, dok o rezultatskom dijelu više možete saznati OVDJE, a kompletan događaj pogledati klikom OVDJE.

Posebno mjesto na manifestaciji svakako zauzima memorijalna 5K trka “Osman Junuzović” u čast prerano preminulog višestrukog atletskog prvaka Bosne i Hercegovine, koji je upravo vrlo često nastupao na najkraćim dugoprugaškim disciplinama (5km i 10km). Na ovu trku se odazvalo i najviše učesnika, njih 219.

Izvod iz MT statistike

– Ukupno je Two Cities Marathon, zajedno sa maratonom i štafetnim maratonom, imao 561 finišera, što ga čini trećom najbrojnijom trkom u BiH ove godine.

– Zaključno sa posljednjim vikendom je održana 31 trka ove godine u BiH (trail i cestovne).

Po broju učesnika ispred Two Cities Marathona ove godine su samo Mostarski polumaraton (1129) i Vučko Trail (603).

– Prvi put je jedan maraton u BiH imao više od 100 finišera, konkretno 141.

Iz rubrike “janjetina za sve”

Po drugi put su maraton raspoređen usred ljeta poslužili optimalni vremenski uslovi. Obično to i ne komentarišem, ali startni paketi su bili vrlo bogati, nešto kao u Mostaru na proljeće, kao da su organizatori odlučili posebno počastiti učesnike.

Također i na okrepne stanice se osvrćem samo zbog neobičnih glasina koje su se pojavile. Jer su okrepne stanice bile sasvim korektne i sa velikim brojem. S druge strane po pravilima Svjetske atletike takmičari na prvenstvu BiH koji eventualno žele dodatnu okrepu spram onoga što su mogli naći na stanicama, imaju pravo na okrepne stanice postaviti flaše sa svojim napicima, a to su onda dužni i prijaviti organizatoru prvenstva BiH. Ako nisi na tom nivou, onda nosiš gelove/izotonike (ili šta već) sa sobom.

Staza

Kad pogledate elevaciju na Garminu, to je nekih 150-200m, ali takav prikaz je dosta varljiv. Staza u Sarajevu je valovita cijelim tokom, a najteže dijelove nosi u drugom dijelu maratona. Najteži uspon je na 35. kilometru. Ipak brojni odlični rezultati trkača (lični rekordi trkača/trkačica za koje znam da iza sebe imaju niz istrčanih maratona) ukazuju da se i na njoj itekako može dobro trčati.

Staza 5K vodi pravo do cilja na Čengić Vili, a trkači se u zonu starta/cilja pred Vijećnicom imaju priliku vratiti tramvajem uz prikaz takmičarskog broja.

Djelić atmosfere i dojmove trkača sa staze provjerite u videu iz priloga.

Vaši komentari

Banner