DENIS ŠABANOVIĆ: Nemojte dozvoliti da vam pričaju kako je bilo dobro, jednostavno dođite da vidite kako mi to radimo

Treće izdanje Banovićkog polumaratona, u organizaciji ARK Banovići, je na rasporedu 21. augusta u 18 sati, što već znači novinu, jer je prošla trka imala vreli start u 17h.

1939
Denis Šabanović
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Između organizacije prve i ovogodišnje trke u Banovićima je trčanje jako popularizirano pa na pojedine ulične trke kod nas često kao najbrojniji tim dolaze upravo Banovićani.

O tome, razvoju trčanja u Banovićima, kao i samom polumaratonu smo govorili sa direktorom trke, Denisom Šabanovićem.

Više o predstojećem Banovićkom polumaratonu čitajte OVDJE, link za prijave možete naći OVDJE, a listu prijavljenih trkača OVDJE.

Posebna priča

On se osvrnuo na proces nastanka i progres ove manifestacije u Banovićima.

– Prvi Banovićki polumaraton je održan uz jednu veliku ideju koja je nadmašila sama sebe. Druge godine uz moje ARK-ovce je bilo mnogo lakše, ali ipak u dosta teškom, pandemijskom vremenu, gdje smo ipak uspjeli da održimo drugo izdanje. Treći polumaraton će biti posebna priča. Sada smo narasli, i kao klub, i kao organizatori koji osluškuju želje trkača. Spektakl je u najavi, govori Denis Šabanović.

Koliko je to sve uticalo na popularizaciju trčanja u Banovićima? Znamo da autobusi sa trkačima iz Banovića često budu najbrojniji na trkama.

– Od prvog do trećeg Banovićkog polumaratona se desila velika pozitivna promjena, došlo je do ekspanzije rekreativnog trčanja i atletike u Banovićima. Brojnost, zajedništvo i žuta boja su nešto što je prepoznatljivo u regionu. ARK Banovići iz dana u dan raste, kako u rekreativnom trčanju, tako i u atletici. Napominjem da imamo i bronzanu medalju sa juniorskog prvenstva BiH na 10.000m, što je pokazatelj u kom pravcu želimo da idemo. Imamo sekciju rekreativaca i sekciju djece uzrasta od 4-15. Radimo pet treninga sedmično i to je jedan od razloga zašto smo narasli u jedan od najvećih klubova u BiH, kaže Šabanović.

Promjena na stazi

ARK Banovići već ima dvije trke, Banovićki polumaraton i Konjuh 5K. Imate li u planu neke nove projekte?

– Od ove godine smo na Konjuhu ugostili mnoge trkače u sklopu Konjuh 5K Run. Smatram da ta trka ima svijetlu budućnost. U ovom trenutku nismo planirali neke nove trke.

Šta možemo očekivati kad je u pitanju Banovićki polumaraton 21. 8.? Koje su novosti u odnosu na prethodna izdanja?

Novosti su te da u odnosu na prošlu godinu na polumaratonu u završnici nema uspona. Promijenili smo završnicu, ostalo sve ostaje isto. Novčane nagrade za najbolje na polumaratonu i na 5K su 300, 200 i 100 KM u obje konkurencije. Hrana i piće poslije trke, onako kako mi znamo da ugostimo. Imat ćemo bogati startni paket, nagrade sponzora, nagrade za djecu. I još mnogo toga vas očekuje 21. augusta. Nemojte dozvoliti da vam pričaju kako je bilo dobro, jednostavno dođite da vidite kako mi to radimo, poručio je Denis Šabanović.

Foto: Dražen Filipović

Vaši komentari

Banner