(VIDEO) KAKANJ ZA 5: Pozitivne vibracije negativnih jona

Kakanj za 5 je noćna cestovna trka na 5 kilometara sa dva kruga po centru grada i 308 učesnika prošle subote.

1557
Foto: Photokingdomm
Banner

Tekst: Ersan Bijedić / Video: Dražen Filipović

Ove godine je održano 11 trka na 5 kilometara u Bosni i Hercegovini, a samo Kiseljak je imao više finišera od Kaknja (332).

Zato smo se probali pripremiti za ovu trku da ostavimo srce na terenu.

Jonizacija

Prije same trke MT tim je odradio mini pripreme i tretman negativnim jonima u 20-tak kilometara udaljenom podzemnom labirintu tunela Ravne (Visoko). Međutim bilo je nedovoljno za bolju trku u Kaknju. Jasno nam je da smo pogriješili sa smanjenim obimom jonizacije. Po novom MT trening programu za maraton treba odraditi bazno jednomjesečno sjedenje u tunelima Ravne da bi se dovoljno nadisali kvalitetnog vazduha prije nego krenete bildati kilometražu. Poslije 17h je dozvoljeno i sporo trčanje kroz tunele uz obaveznu zaštitnu kacigu.

Nole šampion

Nije Nole Đoković slučajno glatko uzimao sve Grand Slamove ove godine poslije dopune baterija u Visokom. Negativni joni povećavaju protok kisika u krv što rezultira:

Više o rezultatskom dijelu manifestacije Kakanj za 5 čitajte na OVOM LINK-u.

– bržem oporavku od fizičke iscrpljenosti i umora,

– smanjenju pospanosti,

– opuštanju i smirenošću,

– ojačavanju imunološkog sistema,

– pojačavanju vitalnosti mišića,

– bržem oporavku od bolesti kao što su astma, bronhitis itd.

Ljudski organizam pozitivno reaguje na koncentraciju od preko 1.000 negativnih jona po kubnom centimetru. Na planinama je koncentracija oko 5.000 negativnih jona po kubnom centimetru, pored vodopada oko 50.000 cm3, a u tunelima Ravne od 20.000 do 60.000 cm3. U kancelariji samo 50 cm3. Dakle, ako ne radite, u prednosti ste.

NAPOMENA: Ako vam jednomjesečno sjedenje u tunelima Ravne ne pomogne u pripremi za maraton, javite se, možemo probati sa programom koji uključuje trčanje.

Kakanj za 5

Zanimljiv đir na stazi ima Kakanj, dva i pol blago valovita kilometra gdje je poseban izazov dobro finiširati na posljednjih 1.000 metara sa kontinuiranim blagim usponom. O ostalim dojmovima sa ove trke su sve kazali naši sagovornici – trkači iz video priloga.

Vaši komentari

Banner