PRIJAVNE MANIPULACIJE “FOR DUMMIES”: Primjeri lopovskih fora na domaćim trkama

Potencijalna tempirana bomba nezadovoljstva trkača na događajima u Bosni i Hercegovini je nesređeno pitanje prijava na dijelu domaćih trka, stvar koja djeluje da se može bezbolno i lako riješiti.

2584
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Prijave na trke ne dotiču mnoge, 99 posto trkača ne primijeti to, ili ima samo pozitivna iskustva pošto im mogućnost da se prijave u zadnji čas pogoduje.

O ovoj temi sam već pisao prošle godine iz ugla trkača koji je osjetio šta znači ući (sticajem okolnosti) u takmičarski dio, a onda i vidjeti kakve manipulacije se tu dešavaju (LINK).

Regularnost ili masovnost?

Ostavljanjem mogućnosti trkačima da se prijave do zadnjeg trenutka, organizatori trka možda daju priliku sami sebi da imaju više učesnika, ali ujedno kreiraju opasnost da poredak na njihovoj trci bude potpuno neregularan.

Nekad ovo prođe bez problema, ili barem niko ne negoduje, (valjda kako ne bi bio proglašen “hejterom“ ili “negativcem”, što je izgleda najefikasniji način da se ušutkaju nezadovoljni koji onda ističu da je “sve bilo top”, ili u najtežem slučaju prije kritike upute izvinjenje jer će upravo izgovoriti ono što stvarno misle), dok u drugim situacijama izaziva potpuni nered.

“Korisnici” ovakvih mogućnosti su često trkači koje će mnogi u našoj trkačkoj zajednici proglasiti super sportistima (!?) jer se vode time da su brži od njih. Šansu da ovo poprave imaju samo organizatori trka. Druga je stvar, postoji li dovoljno interesa za to?

Neke organizacije su ovo u međuvremenu popravile i ne dozvoljavaju pojedincima, nazovi elitnim trkačima, da kalkuliraju do zadnjeg trenutka. Ostale ćete lako prepoznati prema tome imaju li rok za prijave sa odmakom od starta, iako nekad nije ni to dovoljno jer se taj rok u stvari ne poštuje. Tako se otvaraju šanse za neregularnosti.

Primjeri

  1. Trkač stiže na trku i pola sata prije nje se prebaci sa trke na 5km na polumaraton jer je slabija konkurencija. Trči sa brojem za trku na 5km i pobijedi.

Poredak je ovdje potpuno neregularan, prvo radi prijave van roka, i drugo, radi trčanja sa brojem koji nije za konkretnu distancu.

  1. Organizator ostavlja mogućnost prijave na dan trke. Trkač – takmičar za postolje prati listu prijavljenih, dolazi na dan trke jer vidi da ima šansu uzeti svoj dio kolača i prijavljuje se. Završi među prva tri.

Organizator je postavio ovakvo pravilo, ali to nije fer prema trkačima koji su se prijavili puno ranije i tek na startnoj liniji saznaju da imaju i nove konkurente. Trkač – takmičar koji je ovo iskoristio bi također trebao znati da postupa nesportski.

  1. Prijavi tim na štafetnu trku, gdje se na listi nađe i ime čovjeka za kojeg se ispostavi da uopšte nije učestvovao u trci. Pod tim imenom/brojem trči neko drugi i tim završava na postolju.

Ovo se uredno prihvata kao rezultat tima, iako bi po automatizmu trebao biti poništen.

  1. Neke trke imaju rok za prijave, ali ipak dozvole i trkačima – takmičarima da uđu na listu van prijavnog roka.

Organizatori krše vlastita pravila na koja se itekako imaju pravo, i trebaju pozvati i žaliti zainteresovani trkači.

Vaši komentari

Banner