BIOLECTRA SPORT ELEKTROLITI: Od presudne važnosti za trkačku izdržljivost

Unos tekućine prije, tokom i poslije kao nadoknada za ispravnu hidraciju osnova je za svaki trening, a posebno trkački trening izdržljivosti.

2353
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ispravna hidracija je ključ za uspjeh profesionalaca, ali je od jednake važnosti za zdravlje svakog rekreativca.

Što je duže trajanje aktivnosti, potrebe se povećavaju, a u svakom slučaju bi se trebali nadopunjavati ukoliko trening traje preko sat vremena.

Potrebe organizma

Nerijetko griješimo ovdje jer mislimo da naše potrebe za adekvatnu hidraciju podrazumijevaju samo vodu. Međutim gubitkom znoja, koji ima kao zadatak rashladiti tijelo koje se zagrijava, bitno je shvatiti da ne gubimo samo vodu iz organizma, već lučenjem iz znoja i elektrolite (natrij, kalij, magnezij, kalcij, kloridi). Laički objašnjeno, poslije duže aktivnosti to su dijelom i ona slana zrnca što se pojave na površini kože, a tad smo već u deficitu. Teško je funkcionirati “bez soli u glavi”.

Uz sve to, isključivi i pretjeran unos vode, a posebno hiperhidracija, pospješuju gubitak elektrolita.

Muškarci u cross-country trčanju gube i do 1,8 l/sat tečnosti, 0,4l/h u plivanju, 1.5l/h u fudbalu, 1.4l/l u košarci i 1.6l/h u tenisu.

Posljedice

Gubitak elektrolita može dovesti do niz negativnih simptoma kao što su:

– bolovi u mišićima i zglobovima te grčevi;

– poremećaji u radu srca i nivoa krvnog pritiska;

– anksioznost i nemir;

– glavobolja i vrtoglavica;

Razlika izgubljene tjelesne mase prije i poslije treninga je uglavnom izgubljena tekućina: voda i elektroliti.

– nesanica;

– učestali osjećaj žeđi te poremećaji apetita;

– hronični umor.

Prehidracija, odnosno ispijanje previše tekućine prije treninga, ili danima prije trke, nije jednako dobra strategija kao što je to “punjenje” ugljikohidratima radi energije. Prevelikim unosom vode “ispiramo” sadržaj elektrolita. Korisnijim se smatra ispijanje tekućine tokom treninga i trke.

Zdrava ravnoteža

Ravnoteža elektrolita je od presudne važnosti za normalno funkcioniranje živčanog i mišićnog sistema, a zdrava prehrana je najbolji izvor svih hranjivih tvari. Ipak ponekad je to nedovoljno u ishrani sportiste. Tako specijalno formulirani napici poput Biolectra Sport šumećih granula, koje sadrže elektrolite, imaju pozitivan učinak na izvedbu, pogotovo kod sportista kao što su trkači, odnosno kod kojih je važna izdržljivost.

Sastav u dvije vrećice (dnevna doza) Biolectra Sport šumećih granula % PU (preporučeni dnevni unos) nosi: Magnezij  400 mg; 107 %, Kalcij 400 mg; 50 %, Kalij  300 mg; 15 %, Kloridi 200 mg; 25 %, Natrij 365 mg.

Napitak ima smisla koristiti u toku, ali i prije ili poslije treninga, kako bi nadoknadili izgubljeno, odnosno spremnije ušli u novu trkačku sesiju.

Vaši komentari

Banner