6. TUZLANSKI MARATON: Novi iskorak manifestacije; najpovoljnije prijave do kraja godine

Sportsko – rekreativno društvo “Maratonac” iz Tuzle, organizatori Tuzlanskog maratona, su po uzoru na najveće svjetske trke netom poslije završetka petog izdanja, otvorili prijave za sljedeću.

1586
Foto: Jasmin Jatić (Level Media)
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Šesti po redu Tuzlanski maraton će biti održan 30. oktobra 2022. godine, a trkači će imati priliku oprobati se na tri distance: 5km, polumaratonu (21.097,5m) i maratonu (42.195m).

Sve ove staze od ove godine imaju AIMS certifikat koji vrijedi do 2025. godine, a što možete provjeriti na OVOM LINK-u.

O tome kako je bilo u Tuzli ove godine možete više saznati na Moje trčanje: LINK1, LINK2.

Prijave i startni paket

Rano otvorene prijave znače i to da se do nove godine možete registrovati za Tuzlanski maraton po najpovoljnijoj cijeni od 20KM: LINK ZA PRIJAVE.

Direktorica Tuzlanskog maratona je prof. dr. Kada Delić – Selimović, dvostruka učesnica Olimpijskih igara, rekorderka u brzom hodanju i predsjednica Atletskog saveza FBiH.

Startnina uključuje elektronsko mjerenje vremena, livenu finišersku medalju, majicu, elektronsku diplomu sa finišerskom slikom, bogate okrepe u toku i nakon trke. Organizatori po završetku trke najavljuju “zabavu, hranu i piće po mjeri trkača”.

Besplatne startnine za sljedeće izdanje trke imaju pobjednik i pobjednica na ovogodišnjim polumaratonu i maratonu. Osim toga besplatnu startninu mogu dobiti i svi muškarci koji pošalju dokaz o istrčanom maratonu za manje od 3h ili polumaratonu za manje o 1:25, kao i žene brže od 3:20 na maratonu i brže od 1:32 na polumaratonu. Za grupne prijave (preko 10 trkača) je osiguran popust od 20 posto.

Maraton, polumaraton, 5km

Vrlo rana prijava je moguća do 31.12.2021. u 23:59                        20 KM / 10 EUR

Rana prijava je moguća do         31.03.2022. u 23:59                         30 KM / 15 EUR

Redovna prijava je moguća do  30.06.2022. u 23:59                         40 KM / 20 EUR

Kasna prijava je moguća do       30.09.2022. u 23:59                         50 KM/  25 EUR

“Last minute” prijava je moguća do 10.10.2022. u 23:59                60KM* /30 EUR

*(Last minute prijava uključuje samo startni broj (nepersonalizirani), ali ne i startni paket i medalju)

Samo “Tuzlanski”

Od šestog izdanja ova trka će se zvati samo Tuzlanski maraton, bez dodatka “za rekreativce”.

“Primarni cilj organizacije ovako velike i značajne trke jeste popularizacija rekreativnog trčanja, sa ciljem trčanja i dužih dionica uključujući i maraton, sa porukom da to nije samo privilegija vrhunskih sportista”, ističu Tuzlaci.

– Na prijedlog članova UO i sponzora, i jer je to pomalo nosilo karakter neozbiljnosti, odrekli smo se tog naziva. Naša želja je napraviti maraton koji se može porediti sa svim drugima. Naravno mi želimo događaj koji će prvenstveno biti za rekreativce jer njih je najviše, pojasnio je dr. Adem Balić, osnivač i predsjednik Sportsko – rekreativnog društva “Maratonac”.

Dr. Adem Balić

Stalni progres

Tuzlanski maraton je postepeno rastao pet godina, a jednaku tendenciju organizatori žele nastaviti i u 2022.

– Nama je cilj da sljedeću trku napravimo što sličnijom velikim svjetskim maratonima. Trudimo se da korak po korak idemo naprijed. I ove godine smo imali pripremu za veći broj trkača, ali smo u samom startu odlučili da je bolje da održimo trku i sa 50 ili 100 trkača, nego da je otkažemo jer smo imali 500. Praktično do 15 dana prije trke nismo znali s kojim brojem ćemo moći održati trku. Epidemiološke mjere će sigurno iduće godine biti znatno labavije i možemo razmišljati o brojevima do 500 trkača, koliko realno možemo ugostiti, rekao je Balić.

Nagrade

Tuzlanski maraton ima jedinstven plan kad su u pitanju nagrade. Tako će za svoj trud biti nagrađeni:

– Tri najbolja u apsolutnoj kategoriji za žene i muškarce (maraton, polumaraton i 5km)

– Tri najbolja po starosnim kategorijama za žene i muškarce (maraton, polumaraton i 5km)

– Tri najbolja za žene i muškarce iz BiH (maraton i polumaraton)

– Tri najbrža para (polumaraton i 5km)

– Tri najbrže porodice (4x5km) – 4 trkača

– Tri najbrže firme ili kolektiva (5km) – 4 trkača

– Trkači koji obore rekord staze (maraton i polumaraton)

Tuzlaci na idućoj trci žele kvalitet i kvantitet.

– Naša želja jeste napraviti vrhunski sportski događaj koji će dovesti najbolje polumaratonce i maratonce, ali i rekreativce, tako da na toj trci budu svi zajedno i imaju iste uslove. Uvođenjem starosnih kategorija, najbržih parova, porodica itd. želimo dovesti kompletne porodice u Tuzlu, tako da napravimo pravi praznik trčanja.

Zatvaranje saobraćaja

Ako se prisjetimo dojmova trkača koji su nastupili u Tuzli u sklopu petog izdanja trke, nisu imali nikakvih posebnih primjedbi osim nezatvaranja saobraćaja.

– I ove godine smo pripremili zatvaranje saobraćaja, ali zbog malog broja trkača nismo imali dovoljno argumenata da to uradimo. Sad već imamo zeleno svjetlo od nadležnih da će nam u tome pomoći. Znamo da bi rezultati bili bolji da je saobraćaj bio zatvoren, a s druge strane želimo imati i taj komforni osjećaj i sigurnost trkača, zaključio je dr. Adem Balić.

Vaši komentari

Banner