eRTeL SANUS MOTUS 2022: Saznajte propozicije i prijavite se za treću sezonu rekreativne trkačke lige

Rekreativna trkačka liga Sanus Motus - eRTeL Sanus Motus će tekuće 2022. godine imati svoju treću sezonu.

1590
Banner

Piše: Vladimir Pokrajčić

Liga postoji od 2019. godine kad je održana prva sezona, 2020. je preskočena zbog pandemije koronavirusa, pa se prošle godine vratila u redoviti ritam.

Natjecanje primarno okuplja lokalnu trkačku zajednicu, ali je otvorena za sve trkače. U nastavku teksta možete provjeriti propozicije za sezonu pred nama i pronaći informacije kako se prijaviti za ovo zanimljivo natjecanje.

Kola lige

 1. mjesec – prvo kolo, Mostar half maraton (polumaraton 21.1 km);

5. mjesec – drugo kolo, Mostar Challenge (trail utrka, za ligu se boduje hobby staza, dužine 12 km);

5. mjesec – treće kolo, Ljubuški outdoor festival (za ligu se boduje polumaraton, dužine 21.1 km);

7. mjesec – četvrto kolo, Konjički noćni cener (cestovna utrka dužine 10 km);

8. mjesec – peto kolo, Duvanjska desetka (cestovna utrka dužine 10 km);

10. mjesec – šesto kolo, Ljubuški – atletska staza (utrka na 5km);

11. mjesec – sedmo kolo „Memorijalna utrka prof. Žarko Bilić“, brdo Hum iznad Mostara (uphill utrka, dužine do cca 2.5 km);

12. mjesec – proglašenje pobjednika, trkački simpozij i prigodno druženje cijele trkačke zajednice u Mostaru.

Dvije kategorije

Liga je natjecateljski podijeljena u dvije kategorije;

 • kategorija „Lokalci“ su trkači koji imaju prebivalište na području HNK/Ž i ZHK/Ž (cilj je promocija trčanja u lokalnoj zajednici, a nagrade su prilagođene da ih mogu iskoristiti trkači koji žive u Mostaru ili u blizini). Kategorija podrazumijeva mušku i žensku konkurenciju.
 • kategorija „Apsoluti“ su svi ostali prijavljeni trkači, neovisno o mjestu stanovanja. Kategorija podrazumijeva mušku i žensku konkurenciju.

Kod prijave i registracije za sudjelovanje na nekoj od bodovanih utrka potrebno je staviti oznaku eRTeL Sanus Motus (obično pri prijavi za utrke postoji opcija za upis kluba i sl., a oni natjecatelji koji imaju članstvo u nekoj drugoj udruzi ili trkačkoj zajednici ovu oznaku upišu dodatno, nakon imena svog kluba ili udruge). Prethodno navedeno je potrebno iz razloga lakšeg praćenja i upisivanja rezultata kao i zbog promocije samog natjecanja. Prijaviti se mogu svi zainteresirani trkači po ranije navedenim specifikacijama kategorija.

 • Kod prijave za kategoriju „Lokalci“, automatski ste prijavljeni i u kategoriju „Apsoluti“. Dakle, „Lokalci“ imaju mogućnost ostvariti plasman i osvojiti nagrade u obje kategorije.

Plasman za nagradni fond

 • Prva tri mjesta u muškoj konkurenciji, obje kategorije;
 • Prva tri mjesta u ženskoj konkurenciji, obje kategorije.

Nagradni  fond za troje najbolje plasiranih u muškoj i ženskoj konkurenciji za kategoriju „Lokalci“:

 • Violeta d.o.o. Grude; poklon paketi za prva tri mjesta (M i Ž konkurencija);
 • Poliklinika Vitalis Mostar; prvo mjesto Full medic kartica, sistematski pregled za drugo mjesto, ultrazvučni pregled za treće mjesto (M i Ž konkurencija);
 • GBT sportska oprema Banja Luka, poklon paketi sportske opreme za prva tri mjesta (M i Ž konkurencija).

Nagradni  fond za troje najbolje plasiranih u muškoj i ženskoj konkurenciji za kategoriju „Apsoluti“:

 • Novčane nagrade za plasman među prvih tri u muškoj i ženskoj konkurenciji (300 KM prvo mjesto, 150 KM drugo mjesto, 100 KM treće mjesto M i Ž konkurencija). Pokrovitelj za natjecanje u ovoj kategoriji je udruga Sanus Motus Mostar. Ukoliko dođe do dogovora s novim partnerima tijekom sezone, novčani nagradni fond u ovoj kategoriji će biti uvećan.

Nagradni  fond za naboljeg trkača/trkačicu u kategoriji 50+

 • Novčana nagrada u iznosu od 100KM za tkača/trkačicu koji su skupili najviše bodova (ovisno o broju prijavljenih 50+ sudionika, nagrada se može podijeliti u obje kategorije (M i Ž)).

Bodovanje

Svako kolo boduje se prvih 10 najbolje plasiranih trkača prijavljenih za ligu (muška i ženska konkurencija): 1. mjesto 100 bodova, 2. mjesto 80 bodova, 3. mjesto 65 bodova, 4. mjesto 50 bodova, 5. mjesto 40 bodova, 6. mjesto 30 bodova, 7. mjesto 20 bodova, 8. mjesto 15 bodova, 9. mjesto 10 bodova, 10. mjesto 5 bodova. Svi ostali članovi lige koji istrče utrku, a plasirani su ispod 10. mjesta dobivaju po 3 boda. Ostavlja se otvorena mogućnost da se neko od kola ne održi zbog raznih razloga (organizacijski, tehnički, sigurnosni, vremenski uvjeti i sl.). U tom slučaju se kolo bodovno stornira.

Ukoliko neki od natjecatelja ostvare plasman na svih sedam planiranih i održanih kola lige, onda se najlošiji ostvareni bodovni rezultat stornira. Točnije, za krajnji rezultat i plasman boduje se šest kola, ne računajući sedmi tj.najlošiji bodovni rezultat.

Partneri natjecanja su Violeta d.o.o. Grude, Poliklinika Vitalis Mostar, GBT sportska oprema Banja Luka, NOBEL d.o.o. Mostar, portal Manager.ba, portal Moje trčanje, Shift Brand Design Mostar te Rolla App – generalni sponzor.

Nagrade se u obje kategorije dodjeljuju u muškoj i ženskoj konkurenciji. Pobjednicama i pobjednicima će uz nagrade biti uručena i simbolična priznanja za trajnu uspomenu ostvarenog rezultata dok će svi ostali sudionici dobiti službene potvrde o ostvarenom plasmanu i prigodan poklon paket našeg partnera Violeta d.o.o. Grude (svečana dodjela planirana je u 12. mjesecu, u sklopu trkačke konferencije „Trčanje za sve by Sanus Motus“). Pored svega prethodno navedenog, svi sudionici lige će dobiti službenu dri fit majicu natjecanja, u suradnji s našim partnerom Rolla App. Iste će biti podijeljene na nekom od ranijih kola lige.

Kotizacija

Kotizacija za sudjelovanje u cijeloj sezoni iznosi 35 KM, a svoje sudjelovanje potvrđujete uplatom iste na račun udruge ili gotovinski na štandu udruge tijekom Mostar half maraton/polumaraton 2022. Uplatom kotizacije pomažete rad udruge Sanus Motus Mostar koja za glavni cilj ima unaprjeđenje svih segmenata rekreativnog trčanja. Također, pomažete i humanitarni rad udruge jer će 5 KM od svake kotizacije za ligu biti iskorišteno u humanitarne svrhe po završetku sezone (zajedno s ostalim fondom humanitarnih projekata Sanus Motus za 2022.g.). O dodatnim pogodnostima i eventualnim dodatnim sadržajima koji će biti dostupni u sklopu kotizacije blagovremeno ćemo obavijestiti sve sudionike. Završno druženje, podjela priznanja i nagrada će biti organizirani u 12. mjesecu u Mostaru (cilj je okupiti veći dio trkačke zajednice na zajedničkom druženju krajem svake kalendarske godine).

Ciljevi

Ciljevi Rekreativne trkačke lige Sanus Motus:

 • Nastaviti realizaciju lige u sklopu ranije realiziranog velikog projekta udruge Sanus Motus pod nazivom „Trčanje za sve by Sanus Motus“;
 • Promovirati lokalne utrke;
 • Povećati broj lokalnih trkača na lokalnim utrkama;
 • Okupiti sve trkače u jedan zajednički natjecateljski format;
 • Okupiti trkačku zajednicu na velikom zajedničkom druženju krajem svake kalendarske godine;
 • Homogenizirati dodatno našu trkačku zajednicu;
 • Promovirati trčanje kao zdravu naviku;
 • Uključiti što veći broj trkača u humanitarni rad udruge;
 • Promovirati mogućnost organizacije rekreativnih trkačkih događaja velikog formata i kvalitete kroz potporu lokalne zajednice;
 • Služiti na čast i ponos svim članovima udruge i sudionicima lige;
 • Poslužiti svima koji traže smislen hobi za poboljšanje zdravlja i kvalitete života.

Prethodno su navedene propozicije lige za 2022. godinu, a ista će se u sljedećim godinama dopunjavati i mijenjati. Kao i dosad, cjelokupan projekt ćemo dodatno obogaćivati zahvaljujući sugestijama sudionika lige, članova udruge Sanus Motus i partnera projekta.

Prijave

Sve prijave možete poslati na e-mail adresu sanusmotusmostar@gmail.com a ista treba sadržavati ime i prezime, datum rođenja, kontakt broj mobitela, adresu stanovanja, veličinu dri fit majice (za veličine koristiti GBT standard) i kategoriju za koju se prijavljujete (svi prijavljeni u kategoriju „Lokalci“ po automatizmu su registrirani i u kategoriju „Apsoluti“), u naznaci e-maila obavezno staviti „Prijava za Rekreativnu trkačku ligu Sanus Motus“, a uplate u iznosu od 35 KM moguće je izvršiti na žiro račun Udruge Sanus Motus Mostar, broj 3381302270843145 kod Unicredit bank d.d.  s naznakom „Kotizacija za Rekreativnu trkačku ligu Sanus Motus“. Prijavu i uplatu kotizacije možete obaviti i osobno, za vrijeme Mostar half maraton/polumaraton 2022., na štandu udruge Sanus Motus.

Za sve upite nakon početka natjecanja možete se obratiti direktoru natjecanja „Rekreativna trkačka liga Sanus Motus – eRTeL Sanus Motus“ Vladimiru Pokrajčiću direktno na njegovu e-mail adresu v.pokrajcic@hotmail.com. Direktor natjecanja će redovno objavljivati osvježene rezultate natjecanja, sve do završetka sezone te dodijeliti nagrade na završnoj konferenciji u Mostaru.

Za kraj naglašavam nekoliko bitnih činjenica o prednostima koje ostvarujete prijavom i uplatom za sudjelovanje: jedna od najbolje dizajniranih dri fit majica za trčanje (realizirano u suradnji s našim partnerom Rolla App, a sve u dizajnu Shift Brand Design Mostar), poklon paket našeg partnera Violeta d.o.o. (na završnoj konferenciji), praćenje i bilježenje ostvarenih rezultata, uzbuđenje natjecanja kroz sedam planiranih kola te usporedba s drugim trkačima, okrijepa i druženje ne posljednjem kolu lige (brdo Hum s panoramskim pogledom na grad Mostar), pomažete humanitarnom radu udruge, doprinosite razvoju rekreativne trkačke zajednice, promovirate zdrav način života i trčanje te ostvarujete mogućnost osvajanja nagrada iz najbogatijeg ligaškog nagradnog fonda u regiji (koliko je nama poznato), a sve to u dvije kategorije.

Srdačno vas pozdravljam uz otvoren poziv da nastavimo zajednički razvijati našu rekreativnu trkačku zajednicu.

Vladimir Pokrajčić

Vaši komentari

Banner