(VIDEO) 3. ZENIČKI NOĆNI CENER: Zeničani nastavili tamo gdje su stali 2019. godine

Prošle subote su domaćini Zeničkog noćnog cenera, odnosno sekcija “Zenica trči” unutar Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO”, nastavili tamo gdje su stali 2019. godine.

1186
Foto: Dijana Muminović
Banner
Banner

Tekst: Ersan Bijedić / Video: Dražen Filipović

Bez obzira na pauzu od tri godine, Zenica je opet ponudila odličnu atmosferu na jednom sportsko – trkačkom događaju pa se učesnici nisu mogli osjećati usamljeni ni na jednom od oko 4 kilometra dionice kružne staze (trči se dva i pol kruga).

Startni paket je bio vrlo bogat, staza je certificirana od AIMS-a, navijanje i podrška trkačima odlična za bh. prilike, uz dovoljno okrepe i osiguranja uz stazu.

Evidentno je broj trkača u padu na svim trkama pa je zeničkih 335 učesnika na cestovnoj trci od 10 kilometara jako dobra brojka ove godine u BiH. Ali podsjećamo, Zenica je 2018. godine imala 410 trkača, a godinu kasnije 534 finišera.

To ne umanjuje kvalitet manifestacije koja ima odličan temelj za dalju nadogradnju (sa detaljima tipa uvođenja starosnih kategorija, trofeja za najbolje i slično), iako je već uz održanje postojećeg nivoa automatski u prednosti spram dobrog dijela trka u BiH.

Staza u Zenici ima dva i pol blago valovita kruga koji mogu biti varljivi i treba ih istrčati taktički što pametnije. Prva dva izdanja su održana u aprilu, ali su uslovi za trčanje, po pitanju visine temperature, i ovog puta bili relativno dobri.

Poslije trke smo zabilježili izjave trkača koji će najbolje prenijeti atmosferu i dojmove iz Zenice. Također u drugom videu možete vidjeti kako je to iz perspektive Dražena Filipovića izgledalo trčati zeničkim ulicama.

Više o rezultatskom dijelu trke saznajte na LINK-u.

Vaši komentari

Banner