(VIDEO) 2. STOLAČKI CENER: 5K distanca donijela veći ukupni broj učesnika vreloj hercegovačkoj trci

Još jedan zapažen trkački događaj priredili su Stočani iz udruženja "Kreni naprijed" u sklopu drugog izdanja Stolačkog cenera, održanog 21. maja 2022. godine.

1090

Tekst i video: Ersan Bijedić

Bitna razlika u odnosu na prošlu godinu je 5K trka umjesto prošlogodišnje na 2 kilometra.

5K trka ima i dosta drukčiju rutu u odnosu na 10K jer otprilike nekih 200m poslije starta trkači na najkraćoj dugoprugaškoj distanci skreću lijevo, dok 10K učesnici idu desno. Staza na 5km je i nešto brža od 10K jer je prilično ravna, osim posljednjeg kilometra koji je isti kao kod trke na 10K i ima jedan kraći i blag uspon. Trun zahtjevniji je i četvrti kilometar zbog nekoliko okreta.

Trke su održane na jedan tipično topao dan za Stolac, ali sa startom u 9h (do 10:30 sati), odnosno prije nego je “hercegovački zvizdan” došao do punog izražaja. Aktivnost do maksimalno sat i pol (koliko je limit za trku na 10km) svakako pomaže (u odnosu na duže trke) da ne bude težih posljedica po zdravlje učesnika koji su se odlučili trčati na vrućini.

Kakve rezultate su oni postigli možete saznati na OVOM LINK-u.

Stolački cener je među ukupno 30 održanih trka (na MT spisku su cestovne i trail) ove godine u Bosni i Hercegovini, a četvrti po broju učesnika sa 318 finišera na dvije distance (153 na 10km, 165 na 5km). Ispred su zasad samo Mostarski polumaraton (1268), Banjalučki polumaraton (749) i Zenički noćni cener (335). Stolac je prošle godine imao 292 finišera (223 na 10km, 69 na 2km). Zanimljivo je da je 5K trka ove godine privukla više trkača nego 10K i po tome očito bila pravi potez organizatora. Osim toga održane su i trke za djecu.

Više detalja o atmosferi i tome kako su sami učesnici doživili trku u Stocu ove godine, saznajte iz našeg video izvještaja.

Vaši komentari

Banner