KOFEINSKI TAPERING: Koliko pomaže i koji su negativni efekti?

Kofein je možda i najraširenija supstanca za poboljšavanje performansi u svim sportovima.

1625

Pripremio: Đani Kosović

Pored toga, oko 90% ljudske populacije konzumira ga na dnevnoj osnovi te je kao takav odavno našao svoje mjesto u našim životima, posebno kada je izdržljivost u pitanju.

Kada je u pitanju pojedinačni trening ili neka specifična utrka, bez sumnje, konzumacija kofeina oko sat vremena prije same aktivnosti dovešće do značajnog napretka u realizaciji. Pa ipak, neka nova istraživanja postavljaju pitanja oko upotrebe kofeina, što bi moglo navesti neke od trkača da razmisle o svojim kofeinskim navikama.

To se prvenstveno odnosi na dugoročne efekte samog kofeina, kao i na to da li i redovni konzumenti kofeina jednako profitiraju od istog na sam dan utrke.

Klasična istraživanja

Većina „klasičnih“ istraživanja oko konzumiranja kofeina i njegovog uticaja na performanse atletičara se odvija po sljedećem principu: grupa atletičara se podijeli na dva dijela, jedna prima placebo, a druga kofeinske pilule. Zatim, obje grupe prolaze jednak program vježbi npr. trčanje na traci ili biciklu i sl.

Prilikom provođenja ovih istraživanja, obično se od učesnika traži da se suzdrže konzumacije kofeina barem sedmicu prije samih testova. Za ovo postoji dobar razlog. Naime, obzirom da većina ljudi redovno konzumira kofein, provođenjem istraživanja bi grupa koja prima placebo iznenada ostala bez kofeina kao navike te bi bila dosta „neravnopravna“ usljed ovog naglog neželjenog efekta na samim testovima.

Novi pristup

Međutim, postavlja se pitanje, da li ovakve studije imaju jedan fundamentalni nedostatak, a on se ogleda u pitanju da li će testirani atletičari, koji su već naviknuti na veće količine kofeina dnevno, imati jednake benefite od uzimanja istog za potrebe samog treninga? Upravo zbog toga, provedena su novija istraživanja u kojima se i o ovom detalju razmišljalo te su istraživanje proveli kroz 20 dana, dajući jednoj grupi kofein, a drugoj placebo. Testiranje se odvijalo 3 puta sedmično. Rezultati istih su sljedeći:

  • Bez obzira na vrijeme testiranja (prva, druga ili treća sedmica) kofein je pozitivno uticao na performanse atletičara u usporedbi sa placebo atletičarem,
  • Postoje određeni dokazi da razina poboljšanja opada sa vremenom, kod atletičara iz grupe koja je dobijala kofein. Ipak, nivo opadanja nije bio značajno velik. Ovo je posljedica navikavanja organizma na kofein.

Negativni efekti

I dok nam ove studije govore u prilog činjenici, da ukoliko želimo maksimalno da profitiramo od unosa kofeina na sam dan utrke, potrebno je jedan određeni period prije same utrke smanjiti unos kofeina, s druge strane postoje i neki negativni efekti koje treba uzeti u obzir. Čovjek kada nakon dugog redovnog konzumiranja kofeina prestane naglo sa istim osjeti glavobolju, umor i slične neželjene pojave. Ovi neželjeni simptomi su najizraženiji nekih dva dana od prestanka konzumacije kofeina, a mogu da traju i do sedam dana. Isto tako, nakon pauze od konzumacije, ponovno konzumiranje kofeina dovodi do nesanice, nervoze i sličnih negativnih nadražaja.

Pitanje koje se postavlja na kraju, da li trebamo promijeniti naše kofeinske navike kako bismo trčali bolje?

Umjerenost

Ukratko, bez obzira što najnovija istraživanja nemaju konkretan odgovor, može se otprilike zaključiti:

  • Prvo, bez obzira da li apstiniramo prije trke od kofeina ili ne, kofein će nam vrlo vjerovatno pomoći u ostvarivanju boljeg rezultata,
  • Drugo, najsigurniji način bi bio smanjivanje, nikako totalna eliminacija, kofeinskog unosa, jednu do dvije sedmice prije same utrke.

Potpuno izbjegavanje kofeina prije same utrke bi vjerovatno dovelo do situacije da bi sami efekat kofeina na performanse bio nešto bolji, ali s druge strane postoji rizik od indirektnih neželjenih efekata koji se mogu pojaviti i time praktički poništiti pozitivni učinak na dan utrke (nesanica, nervoza i sl).

Ukoliko se ipak odlučite na potpuno izbjegavanje kofeina prije utrke, potrudite se da to bude na period ne manji od 10 dana. Kao i u svemu, umjereni pristup je najbolji, a svako od nas zna iskustveno koliko kafa mu je optimalno ispijati na dnevnoj osnovi!

(Izvor: www.runnersconnect.net)

Vaši komentari

Banner