Vučko trail 2016 – 15 i 50k utrke koje će postati hit već narednih godina

Kažu da su 2012. godine, kada je trčanje u Bosni i Hercegovini bilo poprilično daleko od današnje popularnosti, organizirali prvi Vučko trail što je bila eksperimentalna verzija jedne ideje koja je četiri godine kasnije u potpunosti zaživila, ostvarila se uspješno i udarila dobre temelje za budućnost kada bi mogla izrasti u jako popularnu i atraktivnu brdsku vratolomiju prepunu adrenalina na olimpijskoj planini Bjelašnici. PD Željezničar se upisao na listu jako vještih organizatora trail utrka.

1274

Od najave i prve promocije događaja do utrka na 15 i 50k u samo dva mjeseca

Od prije otprilike dva mjeseca su ove utrke najavljene i sveukupna organizacija je trajala samo toliko vremena. Izvršeni su veliki napori da se za mali vremenski period odradi kakav-takav marketing, sakupe sponzori i pripremi ogromna logistika. Rad se isplatio i utrke su u potpunosti uspjele. Stotinjak trkača je trčalo prvi zvanični Vučko trail i trčeći dosegnulo najveći vrh Bjelašnice – 2067 metara.

Sve čari olimpijskog traila koji na momente sadržavaju i ekstremne dijelove

Nevjerovatan je osjećaj trčati utrku na jednoj olimpijskoj planini i pri tome trčeći dosegnuti njen najveći vrh. U olimpijskom trailu od 15 kilometara izazovne trke prođete sve čari jedne brdsko-planinske utrke sa fantastičnim prizorima koji se pružaju na koju god stranu pogledali. Najveći izazov predstavlja dosegnuti vrh Bjelašnice gdje je konstantni vertikalni uspon koji izvlači maksimum iz vas. Nakon dosezanja vrha kada mislite da vas samo lagana tri – četiri kilometra dijele od finiša, kreće finalna vratolomija spusta niz skijašku stazu. Poslije svih iskušenja to je posljednji ispit za već umorne noge i kako ostati na njima. Sveukupna ruta je jako atraktivna i izazovna.

Brižljivi organizatori i jako dobra organizacija

Za sve koji su trebali bio je ponuđen organiziran prijevoz iz Sarajeva do Bjelašnice i natrag. Sam start utrke i sva dešavanja su bila u i oko hotela Bjelašnica što je stvorilo dodatni komfor svim takmičarima koji su tu imali i mogućnost tuširanja. Okrjepe nije nedostajalo ni dužinom staze, a niti u spomenutom hotelu. Poslije utrka organiziran je ručak u restoranu hotela. U start paketu domaćin se pobrinuo osigurati svima odlične dry-fit majice domaćeg proizvođača sportske opreme Haad Get a Game koji je i sponzor tima ovih stranica. Na koncu, svi finišeri dobili su jedinstvenu i lijepu uspomenu finišerskog suvenira Vučko traila.

Vučko trail je hit koji morate istrčati bar jednom i potencijal koji će postati brand

Ako je 2012. godine „testni“ Vučko dobio nastavak tek u 2016. godini i postao zvanično prvi, sigurni smo da ovogodišnje izdanje dobiva nastavak u 2017. godini i to u puno većim razmjerima što se tiče masovnosti. Uz sve gore nabrojano i vidno zadovoljstvo svih učesnika realno je očekivati da se utrka u potpunosti afirmira i stekne status jedne od onih utrka koje morate istrčati bar jednom. A probajte ne ostati samo na jednom, jer mi se već upisujemo za sljedeće izdanje Vučko traila i jednu od dvije izazovne utrke prepune adrenalina i vrhunske trailske zabave za sve ljubitelje traila, planinarenja i planina.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakSPORTSKO – REKREATIVNI CENTAR SAFET ZAJKO
Sljedeći članakNajava 10. Šujičkog polumaratona
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.