SPORTSKO – REKREATIVNI CENTAR SAFET ZAJKO

Odlične uvjete za treniranje, kako profesionalnih atletičara, tako i rekreativaca moguće je pronaći u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju u Općini Novi Grad Sarajevo – Halilovići. Kompleks na 11 hektara je otvoren prošle godine i dostupan je na korištenje svima koji žele trenirati. Uvjeti su zasigurno najbolji u glavnom gradu od svih centara za atletiku jer se radi o najnovije izgrađenom kompleksu sa ugrađenim modernim tehnologijama.

5004

Otvoren je od ranih jutarnjih sati pa sve do 23 sata navečer. Ulaz je besplatan. Atletski kompleks ovog Centra sadrži: bacalište za kuglu sa pratećim sredstvima za ovu disciplinu, jamu sa zaletištima i svim pratećim sredstvima za horizontalne skokove. Atletska staza je od četiri kružne staze i šest staza u ciljnoj ravnini, od kojih je dužina unutrašnje staze, koja se označava kao staza 1. (prva) od 400 metara. Na objema dužim stazama elipse nalazi se ravan dio od 100 m. Staza je integrirana sa nogometnim terenom sa vještačkom travom.

Trkači rekreativci najbolje mogu iskoristiti atletsku stazu za izvođenje raznih treninga, ali posebno intervala i tempa. Odlična podloga koja daje dodatnu amortizaciju smanjuje rizik od ozljeda. U sklopu kompleksa nalaze se i brojna pomagala za kros trening, a gradska biciklistička staza dovodi vas do ovog centra.

Za promjenu rutine možete jednom sedmično svoj trening prebaciti na atletsku stazu i tako lakše izvesti intervalne treninge. Zasigurno dobro dođe nekada promijeniti podlogu i mjesto treninga, razbija se monotonija i dolazimo do dodatne motivacije, a mogućnosti se otvaraju razne.

Atletski klub Novi Grad je domaćin na ovom centru i nudi brojne pogodnosti jer im se možete priključiti i kao rekreativni trkač i svoju formu dovesti do poboljšanja.

Na slici možete vidjeti gdje se nalazi ovaj kompleks i kako doći do njega. Vrlo blizu se nalaze stanice gradskog saobraćaja, a ukoliko dolazite autom postoji parking u sklopu centra.

srcsf

U sklopu ovog centra bit će održan I. Atletski miting Novi Grad Sarajevo u sklopu kojega će biti i utrka na 5 kilometara za rekreativce.

Utrka 5k za rekreativce:
AK Novi Grad Sarajevo na prvom mitingu organizira i utrku 5k za sve rekreativce. Ovime se posebno daje doprinos rekreativnom trčanju koje doživljava procvat u našoj zemlji. AK Novi Grad u svojoj ponudi ima brojne programe treniranja pa tako i program namijenjen posebno za rekreativce tako da rekreativni dio nipošto nije zaboravljen niti zakinut od strane profesionalnog atletskog kluba i profesionalnih atletičara. Propis rekreativne utrke donosi sljedeća pravila: utrka će biti održana ukoliko se prijavi najmanje 10 rekreativaca, a maksimalan broj učesnika je 20 zbog ograničenih organizacijskih resursa. Svi zainteresirani za utrku rekreativaca na 5 kilometara mogu svoje prijave izvršiti na mail mojetrcanje@gmail.com. U prijavi navesti sljedeće: Ime i Prezime, datum rođenja, klub/udruženje ili individualac, grad iz kojeg dolazite, s naznakom „Prijava za rekreativnu utrku 5k“. Zadnji rok prijava je 10. 06. 2016. godine do 18 sati, 24 sata prije takmičenja. Ovom prilikom grad Sarajevo i naša zemlja biva bogatija za još jednu utrku za ljubitelje rekreativnog trčanja i ukoliko bude dovoljno interesovanja postoji mogućnost da ova „petica“ postane već dogodine velika utrka sa puno boljim resursima i organizacijom što znači i nagradama.

Vaši komentari

Banner