ČETIRI RAZLOGA: Zašto je jesen najbolji period za trke?

Svako godišnje doba ima svoje prednosti i mane za trčanje, ali jesen je ipak najpovoljniji period za naš sport.

905

Moje trčanje – trcanje.net

U jesen je rijetko pretoplo ili prehladno, u zraku je svjež osjećaj i miris, a jesenje boje su prelijepe.

Navest ćemo četiri razloga zašto je jesen najbolje vrijeme za trku.

Idealne temperature

Nakon što smo se cijelo ljeto nosili s vrućim i vlažnim stazama, ništa nije osvježavajuće od nižih temperatura koje donosi jesen. Vježbanje ili utrkivanje u jesen čini se oko 10 puta lakšim, zahvaljujući hladnijem vremenu. Nakon vježbanja na vrućini cijelo ljeto, vaše tijelo će se aklimatizirati na tople uslove pa ćete na hladniji dan trke imati bolje rezultate.

Mnoštvo trka

Jesen je prepuna trka i uvijek u BiH i regiji možete pronaći najpovoljniju opciju za sebe. Jesen je savršeno vrijeme da izložite sav svoj ljetni trening i da gledate kako se vaš naporan rad isplati.

Najpovoljnije za maratone

Najviše mogućnosti za trčanje maratona imate upravo na jesen, kako u BiH, tako i regiji, ali i šire. Zanimljivo je da se čak četiri Major maratona trče u okviru šest jesenjih sedmica: Berlin, London, Chicago i New York. Jesen je vrijeme kad se za svoj maratonski test odlučuje najviše trkača.

Prekrasan krajolik

Ima li išta slikovitije od jesenje trke dok lišće počinje mijenjati boju? Miris hladnog zraka i škripanje lišća pod vašim stopalima fotografije sa trka čini sjajnim.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner