Trčanje i mršavljenje – testirani način uz dostupne aplikacije

Ljeto je već stiglo ali nikad nije kasno sa ovom temom o efikasnom mršavljenju uz trčanje. Poslije zime redovno se počnu dijeliti članci sa uputama i programima mršavljenja da bi bili spremni za ljeto i onih pet do deset dana odmora na moru. Ili bezbolnog nošenja uske odjeće u ljetnom periodu, bez stida od viškova na stomaku...

1736

Pripremio: Nicolae Golea

Te i takve članke možete tražiti drugdje, ovdje se ne radi o instant mršavljenju samo radi pokazivanja figure u ljetnom periodu. Ovdje ćemo pokušati predstaviti testirano mršavljenje uz neke dostupne aplikacije sa interneta koje bilježe parametre treninga i unesenih kalorija, a koje dodatno djeluju na vas da se pokrenete i pazite šta unosite i koliko.

Radi se o provjerenom, sa uspješnim rezultatima krunisanom, programu mršavljenja koji podrazumijeva prilagođen i kontroliran unos kalorija te trčanjem kao najpoželjnijim i najkvalitetnijim vidom rekreacije. Sve, na koncu, rezultira zdravijim življenjem kao glavnim ciljem.

Ovo je proces koji zahtijeva upornost i dosta strpljivosti. Kroz cijeli proces mršavljenja nije cilj samo izgubiti na težini nego u tom procesu promijeniti i steći nove, zdravije navike. Za početak vam trebaju dvije aplikacije za smartphone ili ulazak u te aplikacije preko Internet stranica. Radi se o aplikacijama MyFitnessPal i Endomondo. Prva je jednostavna aplikacija za unos svega što konzumiramo tokom 24 sata sa velikom bazom i precizno unesenim vrijednostima. No, i tu treba paziti i provjeravati, nije sve što je uneseno i ponuđeno ispravno pa se stoga treba provjeravati na poleđini proizvoda kojeg konzumiramo njegove nutritivne vrijednosti. Druga aplikacija je jedna od brojnih za praćenje parametara treninga i pohrane svih aktivnosti. Obadvije se mogu povezati i onda dobijemo odličan alat koji prati i pohranjuje omjer unesenih i potrošenih kalorija. U Endomondo statistikama svog profila na internet stranici, kada se prijavite, imate grafički prikaz o spomenutim aktivnostima što možete vidjeti na slici.endo primjer googleNe treba posebno napominjati da je prilikom registracije potrebno unijeti tačne podatke o vašoj visini i težini radi što preciznijeg mjerenja potrošenih kalorija, te kojim se poslom bavite (neki poslovi troše više kalorija od sjedenja u kancelariji tako da se drugačije postavi i cijeli program mršavljenja). Također, poslije popunjavanja standardnih podataka prelazite na stvar. MyFitnessPal vas pita koliko želite da gubite na težini u jednoj sedmici. Od nekoliko ponuđenih mi smo izabrali i testirali, uz redovne tjelesne aktivnosti, kao najbolju opciju dozvoljeni dnevni unos 2160 kcal za muškarce, a oko 1600 kcal za žene. Prilikom svake tjelesne aktivnosti zabilježene putem Endomondo aplikacije, MyFitnessPal dodaje vam te potrošene kalorije onima koje su vam dnevno dozvoljene u već odabranom programu gubitka težine u sedam dana. To može biti 250, 500, 750 ili 1000 grama gubitka sedmično. Smatramo da je prihvatljivo do 500 grama, a sve iznad pretjerano i čak rizično.

U početku je sve pomalo zahtjevna obaveza da se svaki dan vodi evidencija o svemu što smo jeli i može izgledati dosadno, no s vremenom se naviknete i dovoljno je dnevno 10 minuta izdvojiti za cjelokupan unos. Stoga predlažemo da se naoružate strpljenjem. Onima koji vole statističke podatke ovo će biti svakako i zabavno. Steći ćete vrlo brzo uvid o kvaliteti hrane koju unosite do sitnih detalja. Tako se već kroz prvi period počinje paziti na unos nezdravih supstanci i prekomjeran unos općenito.

Vođenje dnevnika konzumiranja i potrošnje kalorija te mršavljenje putem kontroliranog unosa kalorija je prije svega za one manje disciplinirane i motivirane, kojima treba dodatni poticaj i neka vrsta „mentora“. Drugačije se odražava na psihu i motivaciju kada pratimo unos kalorija, i ne samo sveukupni unos kalorija nego i kvalitet. Aplikacija će vas opomenuti kada ste napravili veliki suficit, kada se trebate pokrenuti ali i alarmirati ukoliko ste pretjerali sa masnoćama, ugljikohidratima itd.

Uvijek vrijedi probati i ako će vas nešto novo dodatno motivirati i pogurati, zašto ne?

Napomena: niti jedan program ne treba slijepo pratiti, uvijek treba osluškivati svoje tijelo!

Vaši komentari

Banner