Zajednički trening – Trebević challenge

U svrhu populariziranja trail trčanja, druženja i predstavljanja Jahorina MIDI trail utrke koja se ima održati po drugi puta 30. 07. ove godine, PD Javorina je organiziralo zajednički trening za oko četrdesetak trkača koji su se odazvali pozivu i uspješno savladali najtežu dionicu spomenute utrke. To je ujedno i najteži dio rute koja predstavlja otprilike trećinu staze koju će savladavati učesnici krajem jula.

1494

Okupljanje i start ovog treninga održano je u subotu 18. juna kod Kozje Ćuprije u 9 sati što su popratile i kamere BN i N1 televizije. Trkači su bili raspoređeni u tri grupe po vremenima zadanim u kojima su mogli istrčati trening: 1:30h, 2:00h i 2:30h. Duž cijele dionice predstavljena je odlična markacija staze, kako će izgledati i na sam dan utrke. Staza je jako dobro obilježena i vrlo je teško na ovome dijelu pogriješiti. Za sve koji planiraju trčati MIDI utrku ovo je ujedno bila i simulacija utrke, upoznavanje sa stazom kako bi znali što ih očekuje na najtežem dijelu od 33k, koliko iznosi MIDI.

Većim dijelom brdska staza na mjestima i sa jakim nagibom, uspona od 1100m, ukrašena je nevjerovatnom mogućnošću da trčite olimpijskom bob stazom i da trčeći na koncu dosegnete vrh Trebevića 1629m, što je bio finiš današnjeg treninga.

Uz dobro odrađen brdski trening treba istaknuti lijepo druženje učesnika među kojima su bili i trkači iz daljih mjesta od Sarajeva pa je tako jedna ekipa došla čak iz Tuzle, a druga iz Ilijaša, što je hvale vrijedan potez i ljubav prema trčanju.

Bilo je i onih koji su se prvi put upustili u ovakve teške i zahtjevnije treninge što nije bilo nimalo lako ali su na kraju uspješno završili i dokazali napredak, a vjerujemo i dobili dodatnu motivaciju da nastave trenirati.

Organizator se potrudio da u što boljem svjetlu prezentira dionicu Jahorina MIDI trail utrke što im je uvelike i uspjelo. Na koncu treninga sve je čekala okrjepa na vrhu Trebevića gdje se nastavilo ugodno druženje uz prelijep pogled sa olimpijske planine.

Vrijedi još istaći da je bh olimpijac u skijaškom trčanju Mladen Plakalović postavio novi rekord ove dionice koji sada iznosi 1 sat i 11 minuta i svakako da će biti izazov mnogima da pokušaju dostići ovo vrijeme.

 

Vaši komentari

Banner