WINGS FOR LIFE WORLD RUN: Sunce i duh humanosti i zajedništva obilježili Wings For Life World Run utrke u Bosni i Hercegovini

Svijet je ove nedjelje jubilarni deseti put trčao za one koji to ne mogu, a Bosanci i Hercegovci su ponovo bili dio globalnog pokreta Wings For Life.

482
Foto: Jadran Čilić

Moje trčanje – trcanje.net

U tačno 13 sati po našem vremenu, u nedjelju 7. maja, oglasio se znak za start utrke koja se trčala za prikupljanje sredstava za pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine.

Zajedno s ostatkom svijeta trčalo se i u našoj zemlji na tri organizovane lokacije.

Wings for Life World Run, humanitarno-trkački spektakl i ove je godine na šest različitih kontinenata okupio zaljubljenike u kretanje velikog srca, a svi su oni jurnuli zajedno točno u 13 sati po našem vremenu, sa zajedničkim ciljem – učiniti ozljede kičmene moždine izlječivima.

Foto: Jadran Čilić

Trčalo se u isto vrijeme u 12 različitih vremenskih zona, na 7 službenih Flagship utrka i više od 240 održanih uz pomoć mobilne aplikacije, od kojih čak 3 u našoj zemlji – u Sarajevu, Mostaru i Bihaću.

Pozitivna energija prije, za vrijeme i poslije utrke obilježila je trkačku nedjelju u našoj zemlji, gdje su se studenti, rekreativci i iskusni maratonci zajedno sa učesnicima u kolicima još jednom zajedno okupili i dali svoj doprinos plemenitom cilju.

Utrka u Sarajevu trčala se u kampusu Univerziteta u Sarajevu, a organizirana je uz nesebičnu pomoć samog Univerziteta kao i brenda Porsche čiji je model Porsche Taycan bio simboličko presretačko vozilo. Iako trkače na App Run utrkama „juri“ virtualno presretačko vozilo, izloženi Porsche ljepotan privukao je veliki interes i oduševljenje učesnika. Brend Porsche je također osigurao i 75 startnina koje su uplatili kako bi što više studenata moglo uzeti učešće u trci. Za njih su pripremili i vrijedne sratne pakete, a sve kao dio proslave 75 godina Porsche brenda.

Na startnoj liniji u Sarajevu našlo se preko 100 trkača, spremnih da trče sve dok ih presretačko vozilo ne prestigne. Jedinstveni format trke je takav da nema cilja, već pokretni cilj, presretačko vozilo kreće pola sata nakon trkača, postepeno stiže jednog za drugim, a svakih pola sata ubrzava, što trku čini izuzetno izazovnom i neizvjesnom.

Na kraju je najduže trčao Admir Šabić koji je Catcher Car-u bježao čak 26 kilometara.

 – Sretan sam zbog pobjede, ostvario sam rezultat sličan prošlogodišnjem. Malo sam na kraju izgubio snagu, ali nisam želio odustati do samog kraja, ponosan je Šabić.

I Mostar je, već tradicionalno okupio preko stotinu trkača koje ni jako sunce i temperature koje su dostizale preko 30 stepeni Celzijusa nisu zaustavili da pokažu svoje veliko srce, u kampusu i uz podršku Sveučilišta u Mostaru.

 – U organizaciji nam je pomoglo mnogo sjajnih volontera Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, koji su se pobrinuli da sve protekne u najboljem redu i da trkači uživaju u ovom danu. Okrepne stanice bile su mjesto osvježenja uz Evian vodu, voće, Go On energetske čokoladice i ledeno hladan Red Bull, a učesnicima su mnogo značile i riječi ohrabrenja i bodrenje okupljenih gledatelja i navijača – ističe Iva Babić, studentica iz Mostara koja je učestvovala u organizaciji utrke.

Mostar (Foto: Vlado Bulić)

Jedna od onih koji su se našli na postolju u Mostaru bila je Jasmina Kavazović, uspješna sportistkinja i ambasadorica utrke. Vidno emotivna nakon završetka je izjavila:

 – Prvo sam mislila da ću doći samo da pomognem na utrci, ali probudi se u meni taj neki osjećaj i željela sam da trčim za nekoga. Nadam se da će ovih mojih 16 kilometara dati krila drugima da se bore. Molim sve da budu svjesni da je fizička aktivnost, ne dobra, nego neophodna ljudima. Budite zahvalni na zdravlju i prilici da se krećete, jer je mnogo onih koji to ne mogu.

Ove godine, na startu utrke u Mostaru, svoje mjesto su ravnopravno zauzeli i članovi Udruge paraplegičara i oboljelih od dječije paralize “Marko Ravlić” koji su također učestvovali u utrci i poslali snažnu i inspirativnu poruku svima.

Na drugom kraju zemlje, mala ekipa entuzijasta iz Bihaća, predvođena Eminom Ćehajić Gradinović, organizirala je svoju App Run lokaciju na kojoj su okupili 19 trkačica i trkača. Trčalo se u parku Žegarska aleja u neposrednoj blizini centra grada.

Bihać

 – Zahvalni smo učesnicima, ali i volonterima kao i pripadnicima MUP-a i Gradskog sportskog saveza koji su nam pružili podršku i pobrinuli se za sigurnost trkača. Rado smo se uključili u ovako human projekat, a naredne godine želimo organizirati mnogo veći događaj u Bihaću za Wings For Life World Run – istakla je Emina.

Pored tri organizirane lokacije za trčanje, mnogi Bosanci i Hercegovci su se zahvaljujući aplikaciji pridružili globalnom pokretu i dali svoj doprinos, trčeći samostalno.

Pobjednici na organiziranim lokacijama:

Sarajevo

Ženska konkurencija:

  1. Sabina Džehverović – 15,9 km
  2. Almina Rasic – 12,23 km
  3. Aida Mulić – 12 km

Muška konkurencija:

  1. Admir Šabić – 26,4 km
  2. Kemal Korjenić – 24,8 km
  3. Edin Beganović – 17,1 km

Mostar

Ženska konkurencija:

  1. Jasmina Kavazović – 16,8 km
  2. Anita Radoš – 15,2 km
  3. Ivana Galić – 14,5 km

Muška konkurencija:

  1. Elmir Hasić – 23,6 km
  2. Đani Kosović – 19,7 km
  3. Marino Maslać – 18,1 km

Bihać

Ženska konkurencija:

  1. Erna Šahmanović – 10,3 km
  2. Nirvana Janda – 9,3 km
  3. Medina Arnautović – 6,9 km

Muška konkurencija:

  1. Enes Ibrahimagić – 20,3 km
  2. Amir Kurjaković – 19,8 km
  3. Haris Mašić – 18,5 km

Vaši komentari

Banner