POVODOM DANA TJELESNE AKTIVNOSTI: Redovite tjelesne aktivnosti čuvaju i unaprjeđuju tjelesno i mentalno zdravlje

Svjetski dan tjelesne aktivnosti, odnosno Dan kretanja za zdravlje (Move for Health Day) obilježava se 10. maja/svibnja od 2003. godine.

651
Sarajevo polumaraton (Photo: NGO Marathon)
Banner
Banner
Banner

Piše: Senad Dorić

Time se nastoji podići svijest i povećati znanje o važnosti i koristi redovitih tjelesnih aktivnosti u svakoj životnoj dobi za očuvanje i unaprjeđenje tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Brojni znanstveni dokazi pokazuju da redovite tjelesne aktivnosti preveniraju i kontroliraju vodeće kronične nezarazne bolesti i stanja današnjice među kojima su: prekomjerna tjelesna masa i debljina, bolesti srca i krvnih žila, bolesti pluća, dijabetes i neke vrste raka.

Osim tjelesnom, redovite tjelesne aktivnosti doprinose mentalnom zdravlju pa tako pozitivno utiču na smanjenje stresa, smanjuju mogućnost pojave psihičkih poremećaja i bolesti te poboljšavaju učenje, razmišljanje i zaključivanje.

Redovite tjelesne aktivnosti posebno su važne za djecu i mlade zbog njihovog pravilnog i zdravog rasta i razvoja što posebno treba imati u vidu budući da statistike govore da je više od 80% svjetske populacije mladih nedovoljno tjelesno aktivno.

Djed i unuk igraju košarku (Photo: WHO)

Primjeri i dobre prakse

Među primjerima koji promoviraju i potiču na tjelesne aktivnosti i zdrav način života je NGO Marathon koji od 2007. godine organizira vrhunske trkačke događaje u BiH.

– NGO Marathon, bosanskohercegovački lider u održavanju masovnih trka, ima ključnu ulogu u promovisanju tjelesne aktivnosti. U okviru našeg udruženja djeluje i SRC klub u kojem se naši članovi redovno edukuju o važnosti tjelesne aktivnosti i pravilnom treniranju kako bi se što lakše pripremili za trke na zdrav i siguran način. Članovi našeg kluba često imaju priliku sudjelovati u trening programima koji im pomažu da postepeno povećavaju kondiciju i pripreme se za izazov polumaratona koji će i ove godine biti održan u septembru, kaže Elvedin Tunović, član organizacionog tima NGO Marathon i trener Sarajevo Running Club-a.

Sarajevo Running Club

Tunović dodaje da se NGO Marathon, kroz grupne treninge, društvene događaje i online platforme, trudi stvarati poticajno okruženje u kojem trkači mogu razmjenjivati iskustva, podržavati se međusobno i jedni drugima biti najveća motivacija.

Nedim Hanjalić, certificirani fitness trener, iz dugogodišnjeg iskustva kaže da svi ljudi mogu uživati u redovitim tjelesnim aktivnostima, a posebno najmlađi.

– Sam trening pozitivno utiče na psihološko stanje djeteta, gdje se dijete oslobađa stresa i negativne energije te napetosti koju osjeća tokom dana. Dokazano je da fizička aktivnost ima pozitivan efekat i kod djece koja boluju od dijabetesa te učestvuje u njegovoj regulaciji. Kao neko ko je cijeli svoj život u sportu, trudim se prenijeti vrijednosti sporta i tjelesnih aktivnosti i na mlađe generacije, kaže Hanjalić.

Nedim Hanjalić
Nedim Hanjalić

Svoje znanje o važnosti i koristi redovnih tjelesnih aktivnosti i zdrave životne navike Hanjalić predstavlja putem društvenih mreža i koristi to, kako kaže, kao oružje u borbi protiv sadržaja koji promoviraju nasilje, nemoral, nezdravo ponašanje i negativne stilove života.

Stara latinska izreka kaže “U zdravom tijelu, zdrav duh” (Mens sana in corpore sano). Kako bismo očuvali i unaprijedili oboje, uvedimo u svoj život redovite tjelesne aktivnosti!

Vaši komentari

Banner