PROMO Snaga je u mikronutrijentima

Još od malih nogu slušamo kako su vitamini i minerali jako bitni za zdravlje organizma, kako treba jesti što više voća i povrća, te u prehranu uključiti namirnice bogate vlaknima koje će pojačati naš imunitet i na taj način spriječiti česte prehlade i druge bolesti.

1575
Banner

U današnje vrijeme optimalno opskrbljivanje organizma neophodnim hranjivim supstancama gotovo je nemoguće zbog neredovne ishrane, ali i činjenice da su životne namirnice usljed neprirodnog uzgoja, neoptimalnog skladištenja, dugih transportnih puteva, te nepravilnog pripremanja osiromašene vitalnim hranjivim sastojcima.

Mikronutrijenti su zapravo vitamini i minerali koje moramo unositi u svoj organizam, a ljudskom je tijelu potrebno njih vise od 40 i to u relativno malim količinama. Stručnjaci su ustanovili koje su to vrijednosti, a najpoznatija takva mjera zasigurno je RDA-preporučena dnevna količina, koja je vidljiva na ambalaži prehrambenih proizvoda.

Vitamini su organske tvari koje unosimo hranom, a djeluju kao katalizatori odnosno tvari koje pomažu aktivirati druge reakcije u organizmu. Oni su bez okusa i mirisa, ali za svaki organizam su važni poput vazduha. Služe za poboljšanje imuniteta, jačanje kostiju i zglobova, za bolje iskorištavanje energije, regulisanje metabolizma, masnoća i šećera u krvi, te za pravilno funkcioniranje organizma… Osim u prevenciji, oni pomažu i u liječenju bolesti.

Minerali u tragovima su anorganske tvari koje imaju važne uloge u nizu metaboličkih procesa. Oni su važni za normalan rad ljudskog organizma, a kako ih ne može sam sintetizirati, treba ih unositi hranom, kao i vitamine. Tako je npr. kalcij važan za zdravlje kostiju i zuba, cink ima značajnu ulogu u razvoju mišića, imuniteta, održavanju cjelovitosti ćelija, zacjeljivanju rana, odstranjivanju toksičnih tvari iz organizma…

13103341_973108552810742_6056180582132106523_n

Mikronutrijenti se mogu unositi u različitim oblicima, ali je veoma važno da vitamini, minerali i drugi mikronutrijenti u različitim pripravcima budu u pravilnom omjeru, što je upravo jedna od glavnih karakteristika Orthomol proizvoda, nastalih na bazi orthomolekularne medicine. Dakle, obezbjediti optimalne doze umjesto zadovoljenja sa minimalnim dozama. To znači koristiti veliku količinu vitamina – isključujući A, D i K sa dovoljno visokim dozama minerala, elemenata u tragovima, vitaminoidima i antioksidantima. Orthomol GmbH je pionir ortomolekularne, nutritivne medicine u Njemačkoj. Više od 20 godina razvija i distribuira uravnotežene doze i kombinacije mikronutrijenata: vitamina, minerala, elemenata u tragovima… koji svojim aktivnim sastojcima mogu da pomognu, pojačaju ili asistiraju jačanju prirodnih funkcija organizma. Pri proizvodnji svojih preparata, Orthomol koristi isključivo PRIRODNE mikronutrijente, karotenoide (likopin i lutein), fitonutrijente i bioflavonoide (iz citrus-voća, zove, borovnice, crnog vina i soje).

Više informacija na:Orthomolsport Adria

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakNOVSKA RUN: „SPARTANA 16k“ i „RUN THE WOODS 8k“
Sljedeći članakTrčite kao u snovima
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.