Amel Tuka u Riju pred ispitom karijere

U polufinalnoj konkurenciji bh. 800-metraš ima najbolji osobni rekord (1:42.51) i to je egzaktna činjenica koja govori u njegovu korist i postavlja ga za favorita, ostalo će međutim ovisiti o trenutačnoj formi svakog pojedinca.

934

Dom nogometnog kluba Botafogo, olimpijski stadion Nilton Santos, će sutra biti domaćin uvodnih atletskih zbivanja na XXXI Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a tamo ćemo gledati i nastup (15:10 sati) našeg jedinog aduta za prvu olimpijsku medalju od neovisnosti Bosne i Hercegovine – Amela Tuku.

Favorit skupine 1

Kakanjac će nastupiti u prvoj od sedam kvalifikacijskih skupina, a njegova konkurencija su Boris Berian (SAD), Žan Rudolf (Slovenija), Davide Kleberson (Brazil), Souleiman Ayanleh (Džibuti), Antoine Gakeme (Burundi), Musa Hajdari (Kosovo) i Abraham Rotich (Bahrein).
U ovoj konkurenciji bosanskohercegovački 800-metraš ima najbolji osobni rekord (1:42.51) postavljen 17. srpnja prošle godine u Monacu i to je egzaktna činjenica koja govori u njegovu korist i postavlja ga za favorita, ostalo će međutim ovisiti o trenutačnoj formi svakog pojedinog atletičara. A Tukin trener Talijan Gianni Ghidini tvrdi da je Amel spreman. Naš atletičar još od prošle godine ističe da je sve podredio Olimpijadi i tempiranju forme za događaj koji je svakako vrhunac karijere za svakog atletičara.
– Pripreme su dobro išle do ožujka, onda je Tuka imao jedno istezanje mišića što ga je udaljilo od treninga na 25 dana. Poslije toga je ipak dobro trenirao i u potpunosti se pripremio. Mislim da je spreman. I za Europsko prvenstvo se pripremao samo misleći na Olimpijske igre. Pripreme u Riju su također protekle u najboljem redu i po planu. Tuka je u dobroj formi, izjavio je Ghidini.

Žestoka konkurencija

I ostali atletičari u ovoj kvalifikacijskoj skupini međutim imaju svoje adute, solidna vlastita najbolja vremena i svojim mogućnostima svakako zahtijevaju maksimum angažmana kako bi se ispred njih ostvario plasman u polufinale. Najveća konkurencija prema osobnom rekordu je Souleiman Ayanleh koji je trčao 1:42.97, te Abraham Rotich (1:43.13). Najbolja vremena ostalih: Berian 1:43.34, Gakeme 1:44.09, Kleberson 1:44.67, Rudolf 1:46.00 i Hajdari 1:47.70.
– Jako je teško doći u finale, ima 15 – 16 njih koji trče između 1:43 i 1:44. Svi oni imaju šansu ući u finale, a među njima je naravno i Amel. Velika je stvar već ući u finale. Tuka je spreman i mislim da može ući, ali valja se prisjetiti da su i svi ostali spremni jer ovo je Olimpijada. Treba imati dosta motivacije, energije i dobru taktiku kako bi bili bolji od protivnika, zaključio je Gianni Ghidini uoči sutrašnjeg nastupa.

stadiooirio

Olimpijski stadion Nilton Santos u Rio de Janeiru

56 trkača za 24 mjesta

Kvalifikacije u utrci na 800m će imati 7 skupina s po 8 trkača (ukupno 56) iz kojih će se u polufinale plasirati po najbolja 3 iz svake skupine te sljedeća 3 najbolja po vremenima (ukupno 24). Polufinale utrke na 800m je na rasporedu u subotu, a finale u ponedjeljak.

56

Ukupno je 56 sportaša iz BiH osvojilo olimpijsku medalju, među njima i Mirza Delibašić i Jasna Merdan Kolar koji su dvostruki osvajači (po jedno zlato i srebro). Međutim od samostalnosti BiH još nema olimpijsku medalju, ali na tekućim Igrama ipak prvog pravog kandidata za nju – Amela Tuku.

 

Banner

Vaši komentari

Banner