MT REFLEKTOR: Leila Hadžić

MT REFLEKTOR (42): Predstavljamo Leilu Hadžić.

727
Foto: Adis N.

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

 – Leila Hadžić, Sarajevo.

  1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 – Ukoliko se dobro sjećam, počela sam se baviti trčanjem nekada 2014. godine dok sam obavljala dosta sjedilački tip posla. U tom periodu sam imala i određenih zdravstvenih problema, a trčanje mi je došlo tako spontano i lagano, i ponudilo ogromno olakšanje od svega.

  1. Koliko često trčite?

 – Trenutno 3 – 4 puta sedmično, mada je bilo perioda kada sam trčala i 6 – 7 puta pa bih se voljela vratiti ponovno na barem 5 treninga sedmično. Pored trčanja praktikujem sedmično otići na neki hike, i odraditi jedan trening snage. Uz to već godinama prakticiram i jogu.

  1. Koja je vaša omiljena trkačka disciplina?

 – Nisam baš sigurna da li je imam… Dugo godina sam voljela samo trail trčanje, a otkako sam se učlanila u Sarajevo Running Club (SRC) zavoljela sam i cestovno trčanje. Dopada mi se polumaraton kao disciplina, 5k utrka nisam puno trčala.

  1. Koliko trka trčite godišnje?

 – Iako dugo godina trčim, tek sam od prošle godine počela učestvovati na cestovnim utrkama. Prošle godine sam mislim oko 12 utrka istrčala, od čega su 2 bile trail.

  1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Za cestovno vrtim 3 para, za trail 2 – 3. Najviše volim svoje Brooks Hyperion Tempo jer su mi donijele i sreće i dobrih rezultata.

  1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21.1K, 42.2K…).

 – Nije toliko bitno.

  1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – Mnogo volim osjećaj slobode koje mi trčanje daje, kao i osjećaj snage i povjerenja u sebe i svoje tijelo. Ne dopada mi se kada me preoptereti uspjesima i rezultatima, i naravno, kada se povrijedim. Super je to što je trčanje tako pristupačna aktivnost, posebno za osobe koje se nikada nisu ozbiljno bavile sportom. Ali upravo iz istog razloga, često se zanemari prevencija od povreda – jačanje, fleksibilnost i dovoljno odmora.

  1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

 – Najdraži: kada trening uspješno završi, naročito intervali, ili Tunine kobne stepenice na Aneksu. Najteži: odustati kada ne ide..

  1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Zavisi. Godinama sam trčala sama i zaista nekada uživam u solo treningu jer mi pruža odmor od ostatka dana. Međutim, s grupom uvijek bude divnih momenata solidarnosti, radosti, smijeha, naročito kada “patimo” skupa na dužinama.

  1. Omiljena trkačka trening ruta?

 – U Sarajevu volim trčati prema Darivi. U Tuzli sam imala jednu rutu od svoje zgrade na Sjenjak Ušću prema naselju Cvjećara i nazad, nekih cca. 4.8km koji objedinjuju i ravne dijelove, i brda, dijelom cesta, dijelom makadam.

  1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

 – Svoje prve trail utrke, Vučko 13k 2017. godine. Prvenstveno jer sam se sama pripremala, a zatim stigla sama u Sarajevo i na Bjelašnicu na utrku. Sjećam se koliko sam bila ujedno i uplašena, i uzbuđena i sretna. Što se tiče cestovnih, Sarajevo polumaraton u organizaciji NGO Marathon prošle 2023. godine, jer je to moj prvi polumaraton.

  1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – U BiH gore navedene obzirom da imaju sentimentalnu vrijednost, ali i odlično su organizovane! A naravno, Sarajevo polumaraton jer ga organizuje moj klub.

  1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Nema takvih, nadam se da će tako i ostati. Naravno, dese se propusti u organizaciji, ali nijedan do sada takav da me cijela utrka razočara.

  1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Samo trčanje jer me transformisalo iz veoma plašljive i slabašne, u puno jaču, otporniju i veseliju osobu. A takmičenja/trke jer me ujedno i mentalno jačaju. Mada generalno puno volim više trčati od utrkivanja.

  1. Kako se motivirate za trčanje?

 – Trčanje samo po sebi je motivacija, ali svakako pomaže i čitanje o trčanju (knjige, portali), gledanje video zapisa na YouTube (o tehnici, pripremi za utrke i sl.), te razgovori s prijateljima/cama trkačima/cama.

  1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – U posljednjih godinu dana sam počela pratiti, ali ne pretjerano mnogo, tako da nemam još uvijek uzora. Kada sam počinjala s trčanjem zaljubila sam se u trail kroz knjigu Scotta Jureka, on je s tim ujedno bio dugo moj uzor. Iako ne trčim trenutno mnogo trail i dalje pratim tu disciplinu. Mnogo cijenim Courtney Dauwalter zbog njene vedrine i jednostavnosti, a naravno i jer je tako fantastična trkačica.

  1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Naravno! Pokušavam stalno ljude regrutovati u trkačke vode (naročito u naš klub). Trčanje stvara mentalnu i fizičku disciplinu, jača povjerenje u naše tjelesne sposobnosti, a pri tome donosi puno radosti. Kroz trčanje i članstvo u nekom trkačkom klubu se mogu upoznati divni ljudi, i često steći novi prijatelji i prijateljice.

  1. Trkački cilj za budućnost?

 – Dugoročni cilj: moći trčati još puno godina bez većih povreda i pauza! Svakako bitni ciljevi: napredovati i poboljšati vremena na halfu, 10k i 5k, istrčati svoj prvi maraton, konačno Vučko 40k ove godine.

  1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku koje biste dodali, a nismo vas pitali?

 – Samo jedno veliko hvala i pozdrav mojim prijateljima/cama iz SRC-a koji su uvijek velika motivacija i podrška. I naravno, najveće hvala mom partneru koji trpi sve moje trkačke procese, od radosti do strahova i kukanja, bez njega ne bi ništa od ovoga išlo kako treba!

Vaši komentari

Banner