WINGS FOR LIFE WORLD RUN: Sanel Uzunović i Irma Kristić najbolji u BiH

Jedanaesto izdanje utrke Wings for Life World Run održano je u nedjelju 5. maja širom svijeta, a o njenom uspjehu dovoljno govori činjenica da je postavljen novi rekord za najveći trkački događaj u svijetu.

422

Red Bull saopštenje

U utrci Wings for Life World Run učestvovalo je ukupno 265.818 ljudi iz 169 zemalja, čime je nadmašen prethodni rekord.

Svi oni su trčali, hodali ili se vozili u kolicima za isti cilj, a to je prikupljanje sredstava za istraživanja u svrhu pronalaska lijeka za povrede kičmene moždine. Riječ je o sredstvima koja su osigurana uplatom startnina za utrku, a ove godine prikupljeno je preko 8 miliona eura.

Više od 250.000 motivisanih učesnika utrke se individualno pridružilo ovom događaju putem Run App aplikacije, bilo je ukupno 345 organizovanih App Run evenata i sedam velikih Flagship Run događaja, koji su održani u Beču (Austrija), Bredi (Nizozemska), Minhenu (Njemačka), Zugu (Švicarska), Ljubljani (Slovenija), Zadru (Hrvatska) i Poznanu (Poljska). Globalno su najbolji bili, od muškaraca Japanac Tomoya Watanabe sa 70 pretrčanih kilometara, te trkačica iz Poljske Dominika Stelmach sa 55 kilometara.

Oni koji su koristili Run App, “bježali” su od virtuelnog automobila koji je krenuo 30 minuta nakon starta utrke, dok je u slučaju Flagship Runa učesnike utrke jurio pravi Catcher Car automobil. U oba slučaja, kada bi ih automobil sustigao, njihova utrka bi se završavala.

Pored navedenih država i gradova, utrka Wings for Life World Run se održala i u BiH. Organizovano se trčalo u Sarajevu i Mostaru uz App Run, a najuspješniji u našoj zemlji su bili Sanel Uzunović koji je pretrčao 33,9 kilometara u muškoj i Irma Kristić sa 26,5 kilometara, u ženskoj konkurenciji.

Svi učesnici su prije utrke dobili majice za trčanje, koje je osigurao globalni partner Adidas, a za energiju tokom sunčanog dana je bilo osigurano osvježenje i okrepa.

Među slavnim sportistima koji su podržali utrku su nogometaš Neymar Jr., ragbist Siya Kolisi, MotoGP zvijezde Marc Márquez i Dani Pedrosa, teniser Stefanos Tsitsipas, skijašica Lidsey Vonn, naš Džanan Musa i mnogi drugi. Neki od vozača Catcher Car automobila bili su snowboarderka Anna Gasser, ski skakač Adam Malysz i triatlonka Lucy Charles-Barclay.

Vaši komentari

Banner