HARUN HUSEINBAŠIĆ: Prvi polumaraton za 1:33 poslije 9 mjeseci trčanja

Sport je sastavni dio mog života od ranog djetinjstva.

755
Foto: Ednan Turalić

Piše: Harun Huseinbašić

Trenirao sam taekwondo 8 godina, futsal 4 godine, košarku 3 godine, biciklizam 4 godine, calisthenics i druge.

Kombiniranjem navedenih stekao sam dosta snage i izdržljivosti, ali nikad nisam bio ljubitelj trčanja, zbog čega mi je uvijek nedostajalo kondicije i brzine. Trčanjem sam se počeo baviti nakon što sam se oženio, to jeste početkom ove godine. Da nije bilo supruge, čisto sumnjam da bih ikada počeo aktivnije trčati.

U početku trčanje nisam prihvatio kao sport kojim ću se baviti duži vremenski period, dok se moja supruga bavi trčanjem već duži niz godina i ona je odlučila da će trčati Vučko trail 40 km. Tako da sam počeo sa njom trčati, pa sam i ja prijavio Vučko trail 40 km. Plan treninga za Vučko je trajao XV sedmica koje je trener Jasmin Harbinja iz “Trčanje i to” organizovao detaljno. Kao početnik u trčanju znao sam da moram dosta više truda uložiti nego drugi trkači koji su se spremali za utrku.

Tako da sam ja i pored detaljno isplaniranog plana dodao bonus treninge trčanja i treninge snage. Također na kraju sve uloženo se isplatilo tako da sam završio utrku Vučko trail 40 km na 12. mjestu u ukupnom poretku od 173 takmičara. Nakon trail utrke sam nastavio sa redovnim treninzima trčanja jer mi je bilo drago vidjeti napredak u tome što radim. Kada sam uporedio moju prvu utrku 5k Winter run (22:11) iz februara, na Noćnoj utrci u Travniku postavio sam novi PB 19:41. Iako nisam planirao trčati polumaraton u prvoj godini mog trčanja, predomislio sam se, i prijavio na XVII NGO Sarajevski polumaraton.

Foto: Dino Stambolić

Treninge sam nastavio raditi na osnovu plana za polumaraton. Dvoumio sam se da li da pokušam sub 90 min ili 95 min. Uz konsultacije sa trenerom Jasminom odlučio sam pokušati sub 95 min, obzirom da se radi o mom prvom polumaratonu, što se kasnije ispostavilo dobrom odlukom. Polumaraton se sačinjavao od dva identična ravna kruga po ulicama Sarajeva.

Prvih 10 km sam trčao sa Edinom Harbinja koja je radila trening tempa za maraton koji sprema. Prvi krug polumaratona prošao je u opuštenoj atmosferi uz konstantan razgovor tokom trčanja. U drugom krugu osjetio sam da mogu trčati jače pa sam se odvojio i taj tempo sam držao do kraja utrke. Utrku sam završio bez velikog napora i umora sa rezultatom 1:33:56. Za svoj prvi polumaraton prezadovoljan sam i ovim putem želim se zahvaliti treneru Jasminu na uloženom trudu.

Vaši komentari

Banner