MT REFLEKTOR: Sanel Kurtagić

MT REFLEKTOR (63): Predstavljamo Sanela Kurtagića.

639

  1. Ime, prezime i mjesto boravka?

Sanel Kurtagić, Bihać.

  1. Kad i kako ste se počeli baviti trčanjem?

 – Trčanjem sam se počeo baviti 2016. godine kroz objave svojih kolega i poznanika iz grada koji su većinom trčali maratone i ultramaratone. To me pomalo inspirisalo da i ja krenem da se bavim sa trčanjem. Prva utrka gdje sam išao je bio Ljubljanski maraton gdje sam trčao polumaraton. Kasnije sam opet prekinuo. Nakon duže stanke sam krenuo sa pripremama za Zagreb – Čazma ultramaraton u dužini od 61km i nakon dvije sedmice poslije toga otišao sam da trčim Istra trail u dužini od 70km. Otada nisam prekidao trčanje.

  1. Koliko često trčite?

 – Trčim 6 puta sedmično, nekad i manje, što zavisi od vremenskih prilika i godišnje napravim oko 3500 do 4000km. Uz trčanje prakticiram fitnes, vožnju biciklom, planinarenje i povremeno odem kod nas ovdje na takmičenje u sprint triatlonu.

  1. Koja je vaša omiljena trkača disciplina?

 – Inače sam više opredijeljen za ultra discipline… 50km, 100km, 6h, 12h gdje imam državni rekord. Povremeno trčim trke od 5km, 21km i 42km, ali više idem na utrke od 21km i 42 km, koje odradim pred ultra takmičenje.

  1. Koliko trka trčite godišnje?

 – Trčim 7 do 10 trka, dva polumaratona, dva do tri maratona i tri do četiri ultramaratona.

  1. Koliko pari patika za trčanje koristite i koje su vam omiljene?

 – Za trčanje koristim tri para patika Nike Aplhafly, Saucony, Mizuno.

  1. Ako vam je to važno, podijelite sa nama lične rekorde (npr. na 5K, 10K, 21K, 42.2K?

 – 5K – 17:26 (Bihaćka novogodišnja petica), 10K – 38min (Željava Air Base), 21K – 1:19min (Pula polumaraton), 42.2K – 2:56 (Banjalučki maraton). To su mi službeni rezultati, a na treninzima imam i bolje.

  1. Šta vam se sviđa i ne sviđa u trčanju?

 – Kad govorimo o rekreativnom trčanju sviđe mi se što se trkačka zajednica trenutno razvija i raste. To kažem za svoj grad Bihać jer je jedno vrijeme stagnirao i nije bilo puno trkača, a u današnje vrijeme puno je rekreativaca koji trče gdje dolazi novih trkača i kvalitetnijih. Jedini problem trenutno tu na našem prostoru je što fali infrastruktura da bi se obezbjedili barem minimalni uslovi za obavljanje treninga, a to je da imamo uređenu atletsku stazu gdje bi se mogli održavati kvalitetni treninzi kao i takmičenja kroz atletske mitinge jer ima dosta djece školskog uzrasta koja treniraju atletiku.

  1. Najdraži i najteži dio trkačkog treninga?

  – Pošto su mi svi treninzi dužinski, najdraži dio treninga je kad završim, a najteže mi nekad padaju vremenski uslovi kad mi poremete sedmični trening.

  1. Preferirate li trčati sami/u grupi/sa partnerom?

 – Treninge većinom radim sam, a zbog posla i slobodnog vremena treninge obavljam rano ujutro ili nekad popodne. Tako da rijetko trčim u društvu.

  1. Omiljena trkačka trening ruta?

– Trkačke su mi rute u većini slučajeva iste, u blizini mog boravišta imam stazu od 500m u krugu Doma zdravlja gdje treniram. Druga ruta je isto kružna u blizini u dužini 1000m. Ove dvije rute koristim za treninge dužine 40 – 50km zbog okrepa koje sebi obezbjeđujem. A dužine kad radim do 20 – 25km idem na relaciji Bihać – Ripač.

  1. Kojih se svojih trkačkih rezultata/postignuća najradije sjetite?

– Prvi polumaraton u Ljubljani na nagovor Šemsudina Dizdarevića, zv. Patriota, prva pobjeda na polumaratonu u Rami.

  1. Preferirane trke na kojima ste učestvovali u BiH i inostranstvu, i zašto?

 – Pošto više trčim ultra trke, od domaćih trčim ovdje kod nas u Bihaću, Bihaćku peticu i polumaraton te Bosanskokrupski polumaraton, ponekad odem na trku negdje u blizini. U inostranstvo idem da trčim Ljubljanski maraton, išao sam na Evropsko prvenstvo u Španiju na 50km, Svjetsko prvenstvo u Berlin na 100km. U Hrvatsku odem većinom na utrke 50km, 100km i 6h, u Sloveniju idem na 6h i 12 sati.

  1. Trke koje su vas razočarale, i zašto?

 – Po tom pitanju nemam šta da kažem. Svaka trka ima prednosti i mana, jer znam koliko je teško jedan događaj organizovati i pripremiti i da budu svi zadovoljni, a to je nažalost nemoguće. Do organizatora je naravno da to poboljšava kroz organizaciju na sljedećoj trci i prema dobivenim kritikama.

  1. Najdraži benefit koji vam donosi trčanje/takmičenja/trke?

 – Ono što mogu da kažem vezano za to – da je najbitnije zdravlje, da kroz treninge ne dobijem povredu, da na takmičenju se lijepo provedem, upoznam nove ljude, da takmičenje završimo onako kako smo se pripremali, da steknemo nova iskustva i da ostvarimo dobre rezultate, ako ništa svoje lične rekorde.

  1. Kako se motivirate za trčanje?

 – Motivaciju pronalazim kroz CILJ koji sebi postavim, kroz treninge se dodatno motiviram, kroz napredak u rezultatima svojim ličnim, što mi doprinosi za dalji rad. Takoder su mi motivacija i veliki ultramaratonci kroz svoj način života, treninge, rezultate, gdje nastojim nešto primjeniti iz njihovog životnog ciklusa da unaprijedim svoj trening.

  1. Pratite li atletiku i imate li trkačkog uzora?

 – Povremeno pratim atletiku, ali više pratim gdje su takmičenja na ultrama gdje nastupaju iz BiH i iz regiona, ali i svjetske rekordere.

  1. Da li biste, i zašto, drugima preporučili trčanje?

 – Trčanje se u osnovi primjenjuje kroz sve vrste sportova, gdje se može poboljšati zdravlje uz pravilnu ishranu, pojačati imunološki sistem, kardiovaskularni sistem. Sigurno ćete dobiti sve benefite da se dovedete u formu.

  1. Trkački cilj za budućnost?

 – Još ima dosta nedostignutih ciljeva, ali se nadam kroz naredni period da ću uspjeti svoje lične rekorde da popravim.

  1. Možda imate neku ideju/misao/detalj/poruku koju biste dodali, a nismo vas pitali?

– Na kraju da se zahvalim portalu na prostoru i vremenu koje su mi ukazali, naravno želim da u budućnosti izveštavaju i o ULTRA takmičenjima naših domaćih takmičara jer ove trkačka zajednica u BiH nema baš puno. Svako dobro želim trkačkoj zajednici i da svi imaju dobrih rezultata.

Vaši komentari

Banner