Jaka JUT ekipa na trail trci kroz Italiju i Sloveniju

Jedan od prokušanih i isplativih načina reklamiranja i promocije jedne utrke je gostovanje na drugim, bilo u okruženju ili dalje u svijetu. Sve dok smo u procesu prvog stupnja izgradnje zajednice trkača i njenog jačanja, organizatori naših utrka su primorani da koriste sve dostupne vještine da svoju utrku predstave u što boljem svjetlu i tako privole što više učesnika.

1230
Foto: Trčim jer Štrčim blog

Pripremio: Nicolae Golea

Tako će četveročlani tim okupljen pod nazivom Jahorina Ultra Trail – Sanja Kavaz, Mirsad Abdaković, Ante Živković i Igor Yovanovitch, nastupiti na La Corsa della Bora utrci od 164 km (5500 uspona) na granici Italije i Slovenije.

Spomenuta utrka je najduža od ponuđene četiri, a JUT tim nastupa u štafeti. Start je 5. januara u 6 sati u jutro. Staza je sastavljena od različitih terena. Od starta s Jadranskog mora u Italiji do snježnih brda Slovenije. Sanja Kavaz je inicijator i organizator ove jako zanimljive trkačke postave koju krasi međunarodni predznak, a opet svi su trenutno vezani za Bosnu i Hercegovinu.

s1trail2017-mappa-164k
Foto: http://www.s1trail.com

– S obzirom da je ovo dio godine kada nema mnogo trka, htjela sam se prijaviti na neku kako bih tokom zime zadržala motivaciju i dobru kondiciju. Kada sam vidjela da Corsa della Bora ima štafetnu trku na sto milja, znala sam da je to sjajna prilika za zajednički nastup, novo iskustvo i optimalno za trkače da se ne istroše previše odmah na početku godine. Okupila sam vrhunsku ekipu i prijavila nas kao Jahorina Ultra Trail Team jer su se nastupi na trail takmičenjima pokazali kao sjajna prilika za promociju naše trke, govori Sanja i dodaje zašto je okupila ovako šaroliko društvo:

– Osim toga, ovakvi nastupi takođe promovišu trail trčanje u našim trkačkim zajednicama, a s obzirom da su u timu respektabilna imena, osobe na koje se mnogi ugledaju, i da žive ili su porijeklom iz četiri države, onda taj uticaj ima još širi međunarodni domet. Iskreno, volim energiju koju imaju ovi momci, zadovoljstvo i meni lično velika odgovornost je biti dio ove ekipe. S Mirsadom sam već bila na jednoj trci, tačnije bio mi je pratnja na 100 milja Istre, a Igor i Ante već imaju dvije medalje s Jahorina Ultra Traila.

Prvi će trčati Ante Živković, član AK Dubrovnik, student u Mostaru i sudionik brojnih utrka u Bosni i Hercegovini. Do sada se već nekoliko puta predstavio kao promotor utrka u Bosni i Hercegovini, trčanja općenito bez ikakvih ograničenja.

– Nastupao sam već u štafetnim utrkama, ali to su bile cestovne utrke i dosta kraće od ovoga što nas čeka u Italiji i Sloveniji. Tako da će mi ovo biti nešto novo na mom kratkom trkačkom putu, a nove stvari uvijek volim i s nestrpljenjem iščekujem znak za start, govori na početku Ante.

On je na ovogodišnjem Jahorina Ultra trailu nastupio na čak dvije utrke koje su održane unutar 24 sata, MIDI 33km i MINI 10km, i na obje je završio na postolju. Takva mu je bila cijela godina i općenito je poznat po tome da nastupa na brojnim utrkama pa možemo steći dojam da na utrkama i trenira i nastupa.

– Mislim da sam u dobroj formi što se tiče cestovnih utrka, budući da sam kroz prosinac poboljšao svoje osobne rezultate na 5km (16:18), polumaratonu (1:12:37) i na maratonu (2:39:24), te sam prije tjedan dana istrčao i svoj prvi ultramaraton, utrku od 50 kilometara od Apatina do Osijeka, ali utrka je brdska, te iako sam pobjednik Hrvatskog planinskog kupa i imam nastup za planinsku reprezentaciju Hrvatske na Svjetskom planinskom prvenstvu na duge staze u Sloveniji, nemam brdskih treninga, pogotovo ne dužinskih. Nadam se da će ekipa biti zadovoljna mojim nastupom i da neću razočarati. U 2016. sam istrčao ukupno 103 utrke, zadnje u Zadru 28. 12. i 1.1. u Dubrovniku na Novogodišnjoj utrci, tako po tome ispada da svako 3-4 dana imam utrku, potvrđuje Ante da je često na utrkama i rijetko koja ga promaši. O Jahorina Ultra trail timu dodaje:

– Ekipa je na prvi pogled pun pogodak, a sad to treba opravdati i u utrci. Vjerujem da Sanja dobro zna šta radi te ne sumnjam u njezin odabir. Mislim da smo svi u ekipi rekreativci, možda malo bolji rekreativci, ali i dalje smo rekreativci jer profesionalni trkači su daleko od nas. Iskreno, još uvijek nisam otvorio stranicu utrke, sve što o utrci znam je da trčim prvu izmjenu i da će to biti malo više od 40-ak kilometara, tako da nisam pogledao startnu listu. A i da ju vidim vjerojatno mi ništa ne bi značila jer nisam toliko po inozemnim trail utkama kao Sanja, tako da ne poznajem trail trkače. Vjerujem da će svatko od nas dati koliko bude mogao taj dan i da ćemo ostvariti dobar rezultat i dobro se zabaviti.

profilo_altimetrico_2017_ipertrail_s

Uz Antu najjača karika tima je svakako Igor Yovanovitch o kome smo nedavno pisali i najavili njegovo predavanje koje će održati u Sarajevu 26. januara u prostorijama Ekonomskog fakulteta na Trgu Alije Izetbegovića. Španac sa Ibize tri godine živi, radi i trenira u Bosni i Hercegovini te pomaže brojnim bh. rekreativnim trkačima tako što im nesebično dijeli svoja znanja o trčanju i tako im predlaže i sastavlja trening programe.

Treća izmjena je Mirsad Abdaković, ultra trkač sa adresom u Austriji, a često je trkački na potezu Austrija – Slovenija – Bosna i Hercegovina. Član je Bosnian Ultra Running Teama. Iza njega su pretrčani kilometri i kilometri ovakvih utrka kao što je Corsa della Bora.

– Ne poznajem trku, ali koliko sam mogao vidjeti po slikama i nekim ranijim video snimcima čini mi se kao klasični trail. Mislim da nije previše zahtjevan. Vjerujem da smo jak tim i trebali bi svakako imati dobar rezultat. Ante i Igor su klasa za sebe i stvarno su jaki, a ja i Sanja ćemo dati sve od sebe da odradimo što bolje. I ja sam u dobroj formi i pripremao sam se duže vremena, najavljuje za kraj bh. ultramaratonac Mirsad Abdaković.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMAPA Pyramid trail
Sljedeći članakMAPA Čvrsnica ultra trail (Crvena staza)
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-historijske baštine naše zemlje.