Atletska rekreativna liga Sarajevo: Proljetni dio sezone otvara trka na 5000m

U subotu će u jutarnjim satima na SRC Safet Zajko Halilovići biti festival atletike koji započinje već u osam sati sa Dječjom atletskom ligom gdje svoje takmičenje započinje u prvom kolu nekoliko desetina djece (preko 200 online prijava), a zatim se nastavlja sedmim kolom Atletske rekreativne lige.

1390

Pripremio: Nicolae Golea

Rekreativci će u subotu trčati 5000m, što je ujedno najduža utrka koja će biti trčana na atletskoj stazi u proljetnom dijelu jer su 10 000m i polumaraton planirane kao eksterne utrke (Noćni cener u Sarajevu i Banjalučki polumaraton)

Ovisno o broju rekreativaca koji budu došli trčati sedmo kolo formirat će se jedna ili više grupa. Prva grupa starta u 9:30 sati, a druga u 10.

Poslije zimske pauze i u iščekivanju nastavka liga je doživjela proširenje u vidu novih popunjenih prijava. Nadamo se da će uz najavljeno lijepo vrijeme odziv ligaša biti veliki. Ne zaboravite ponijeti svoje startne brojeve, doći ranije i izvršiti obaveze po pitanju kotizacije.

I u ovom kolu se očekuje jako zanimljiva i neizvjesna utrka pogotovo ako uzmemo u obzir da je nekoliko učesnika u užem krugu za trijumf na 5000m. U jesenjem dijelu lige na istoj distanci za pobjedu je istrčano vrijeme 19:08 od strane trenutnog lidera na tabeli, Tuzlaka, Mirzeta Halilovića. U subotu očekujemo da će biti probijena granica ispod 19 minuta što je dodatni izazov da se napadne trenutni rekord lige i postavi novo vrijeme. U ženskoj konkurenciji na 5000m rekord drži Hanifa Terzić koja je jesenas 5000m trčala za 22:43.

Trebamo se podsjetiti da je bh. rekord na 5000m postavljen još davne 1980. godine u N. Gorici, a istrčao ga je Bilko Kačar i to sa vremenom 14:00 minuta.

Sedmim kolom 01. aprila se otvara gust ligaški raspored koji je skrojen tako da svaki drugi vikend imamo utrku i ako tome dodamo i druge utrke onda možemo biti itekako zadovoljni ponudom.

Pozivamo sve trkače koji su u mogućnosti i žele učestvovati da se prijave na Atletsku rekreativnu ligu u Sarajevu. Liga se već pokazala kao dobra platforma za poboljšanje forme jer svi učesnici daju maksimum od sebe za što bolji rezultat i nove lične rekorde na raznim distancama.

Prijave, tabele rezultata i ostalo možete pronaći OVDJE.

Vaši komentari

Banner