Bogat vikend pred nama u Sarajevu: ARL-a 3000m i Deksalgin 5 km

Do nedavno smo se opravdano žalili da u bh. rekreativnoj zajednici nedostaje sadržaja u vidu novih i raznovrsnijih utrka i takmičenja. Sukladno konstantnom omasovljavanju zajednice došli su i novi sadržaji poput novih utrka i novopokrenutih ligaških takmičenja, a razvijaju se sve više i drugi sportovi kojima je temelj trčanje poput orijentiringa.

978
Banner

Piše: Nicolae Golea

Deveti dan mjeseca aprila ove godine će ostati upamćen po tome da su u BiH u istom danu po prvi put održana dva polumaratona, u Gradišci i Mostaru.

U Sarajevu će sljedećeg vikenda, kao najbrojnijoj trkačkoj zajednici BiH, biti održano nekoliko takmičenja pa dolazimo u situaciju „slatkih briga“, kako se popularno vole izraziti u nogometnom žargonu treneri kada imaju na raspolaganju kompletan igrački kadar, koju utrku trčati ili propustiti, gdje ići jako, a gdje taktizirati.

Atletska rekreativna liga: 9. kolo – 3000m

Trkački sadržajan vikend u Sarajevu otvara deveto kolo Atletske rekreativne lige sa utrkom 3000m na atletskoj stazi Sportsko-rekreativnog centra Safet Zajko Halilovići. Organizator je najavio da će učesnici biti podijeljeni u tri grupe, od nižerangiranih prema najboljima, a prva grupa starta u 9:45 sati.

U prvom dijelu sezone na ovoj distanci je pobjedu odnio Mirzet Halilović koji je 3000m istrčao za 10:57.11. Iako je stanje u ukupnom poretku ligaša nepromijenjeno, Tuzlak Mirzet drži prvo mjesto sa 28,57 bodova prednosti nad drugoplasiranim Kornejem Arkošom, liga postaje sve zanimljivija iz kola u kolo jer sve više članova redovito učestvuje, a pogotovo onih koji su u stanju istrčati jako kvalitetna vremena i odnijeti pobjedu. Tako i u subotu najmanje pet učesnika, ukoliko se odazovu i u ovom kolu, mogu doći do pobjede, odnosno, nema izrazitog favorita i to daje draž takmičenju.

Bh. rekord na 3000m drži Vinko Pokrajčić koji je trčao 1981. godine u Mariboru 8:07.15, dok je svjetski rekord na istoj distanci u vlasništvu Kenijca Daniela Komena iz 1996. godine i glasi 7:20.67.

Pozivamo sve kolege trkače koji mogu da se priključe ovoj ligi, pojačaju konkurenciju i budu dio daljnjeg razvoja ovog projekta. Ligaško takmičenje se već pokazalo kao jako korisno za motivaciju i lični napredak rekreativaca.

Deksalgin 5 km spring run

U nedjelju u 10 sati ispred BBI centra startat će nova utrka u Sarajevu, Deksalgin 5k. Prijave su završene i očekuje se oko 400 učesnika. Trasa utrke vodit će trkače kroz najljepše dijelove Sarajeva: Titova ulica, Marijin Dvor, Obala Kulina bana, Vijećnica, Sebilj, Vječna vatra, BBI centar. Startne pakete učesnici će moći da podignu dan prije utrke, 22. aprila, od 12-20 sati na štandu NGO Marathon na trećem spratu BBI centra.

Atraktivna „petica“ će pored kvalitetne utrke donijeti i dobro druženje svih učesnika na platou BBI centra. Nadamo se da će i vremenske prilike biti naklonjene.

Treba dodati da je u nedjelju bilo najavljeno i I kolo Prvenstva BiH u Orijentiringu ali je zbog loših vremenskih prilika odgođeno do daljnjeg.

Vaši komentari

Banner