21. Vidovdanska trka u Brčkom: Dominacija etiopskih takmičara

Proteklog vikenda u Brčkom je održana 21. Vidovdanska trka, a ono što je obilježilo jeste dominacija etiopskih takmičara i izuzetno visoka temperatura.

1159

Tekst i foto: Ljilja Lukić

Srđan Samardžić

Iako je trka  na 10km startovala u 19:00 časova, temperatura je bila visokih 32 stepena, što je smetalo čak i etiopskim atletičarima – Anbesa Tesfaye (29:24.7) prvoplasirani u muškoj i Beyene Tsegaye (33:50) u ženskoj kategoriji su u svojim pobjedničkim govorima napomenuli da su im vremenske prilike pale veoma teško pa vjerovatno i zbog toga ni ove godine nije oboren rekord staze, kog je u ženskoj konkurenciji postavila srbijanska olimpijka Olivera Jevtić 2008. godine – 32:94, a u muškoj Kenyan Gordon Mugi – 28:11, 2010. godine.

Prije glavne trke na 10km održane su dječije trke – od puzanja beba do trke za pionire 2002. godište, a uporedo sa glavnom trkom krenula je i trka zadovoljstva na 2km koja je imala humanitarni karakter.

Opšti utisak je da se na ovoj trci najviše vodilo računa da se ispoštuju standardi IAAF-a, uključujući i mjesto za okrepu koje je bilo odobreno od strane delegata ove organizacije, mada je mišljenje učesnika da su okrepe trebale biti i češće, obzirom na teške vremenske uslove u kojim se trčalo.

Jelena Vasiljević (desno)

Ono što bi posebno trebalo pohvaliti jeste podrška publike tokom cijele trke, koja je i te kako značila sporijim trkačima u trenucima kada ostanu sami na stazi.  To i ne treba da iznenađuje obzirom na dugu tradiciju ove trke, pa se zajedno sa njom razvijala i publika koja zna kako da ohrabri trkače. Osim publike, sve pohvale su zaslužili i volonteri koji i te kako mogu da doprinesu da neka trka prođe kako treba.

Trku je istrčalo 116 trkača – 93 muškarca i 23 žene, a od toga 23 trkača i 8 trkačica je imalo vrijeme ispod 40 minuta. Najbolji bh. trkači su bili: Srđan Samardžić (33:36.3), Božidar Vujić (34:17.8) i Slaviša Bunić (34:31.9), a u ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ostvarila je Lucia Kimani (36:29.9), zatim Jelena Vasiljević (46:27.9) i Draženka Gavrić (48:24.0).

Vidovdanska trka u Brčkom je trka sa najdužom tradicijom u BiH, sa maksimalnih 5 zvjezdica kvaliteta dobivenih od Evropske atletike, a od IAAF-a bronzani znak kvaliteta, priznanje koje se dodjeljuje na osnovu ispunjenosti sveukupnih kriterijuma u organizaciji i kvalitetu takmičenja.

Više fotografija pogledajte u našem albumu na Facebook stranici Moje trčanje – trcanje.net.

Vaši komentari

Banner