8. Noćni maraton: Nedostižni Bonfiglio, uspjesi bh. trkača, mračne dionice i nesavjesne kolege

Odlična atmosfera, najbolja okrepa poslije trke, vrela noć, djelomice smanjena gužva na stazi koja je prošla manje promjene na okretanju ispred Indeksovog terena, vrlo masovna sportska manifestacija sa tri dionice na kojima se trkači mogu oprobati... osnovne su karakteristike 8. Noćnog maratona u Novom Sadu.

814

Piše: Ersan Bijedić / Foto i video: Dražen Filipović

Jedinstven događaj po tome što je prvi noćni ovog tipa na Balkanu je imao nešto manje učesnika iz BiH ove godine (68 spram prošlogodišnjih 217) što je svakako rezultat bajramskih praznika, ali ipak ne posebno manje naših sportista na postolju.

Ukupno, tri trke je ove godine završilo 1149 trkača. Od toga 126 maraton (111 muških, 15 žena), 710 polumaraton (491 muških, 219 žena) i 313 mini maraton (150 muških, 163 žena). Zanimljiva promjena je bila da su maratonci krenuli od 20 sati pa su pri zagrijavanju polumaratonaca taman ulazili u onaj najteži dio trke na 42.195m gdje je odskakao i djelovao impresivno vodeći Talijan Marco Bonfiglio uporno držeći tempo nedostižan za konkurenciju. Već uvodni dio trke i izlazak sa stadiona Indeksa nosi sa sobom nedovoljno osvjetljeni, a u isto vrijeme i neravan dio staze, pa samim tim i po trkače vrlo rizičnu kraću rutu zbog uvećane opasnosti od povrjeđivanja. Na dijelovima trase trkači imaju dobru podršku navijača, za djelimični spas zglobova vrijedi i što se pola kruga od 7 kilometara trči na tartan stazi, dok za brže polumaratonce problem u trećem, završnom krugu za ovu dionicu, predstavljaju ponekad nesavjesni/neodgovorni trkači koji se ne znaju, a ponekad i ne žele, skloniti u desnu stranu. Tijesna kružna staza zahtijeva više sportskog duha učesnika i poštovanje fair playa.

Najbolje maratonke i maratonci

Najvrijedniji rezultat kompletne manifestacije koja tradicionalno proslavlja Međunarodni dan Dunava je svakako imao Marco Bonfiglio (maraton za 2:44:44), ali su nama posebnu pažnju privukli uspjesi domaćih trkača. Iza Talijana je na maratonu stigao Mladen Stevanović iz Ugljevika koji je uzduž obale Dunava, Sunčanim kejom, istrčao šest krugova potrebnih da zadovolji maratonskih 42.195m, ovog puta u vremenu od 2:57:49. Prošle godine je u Novom Sadu pobijedio sa 2:56:27.

– Zadovoljan sam s obzirom na teške vremenske uslove i umor koji se nagomilao od puno treninga i trka u posljednje vrijeme. Lijepo je uvijek učestvovati na ovoj manifestaciji. Moj sljedeći veliki cilj je izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu u ultramaratonu na 50 ili 100km, izjavio je Stevanović.

Bh. reprezentativka Jelena Kosić je pobjednica polumaratona sa vremenom 1:30:14.

– Volim ovu trku, pretprošle godine sam pobijedila, prošle bila druga, tako da mi je drago da sam ponovila uspjeh. Nema razloga da budem nezadovoljna ni postignutim vremenom, kazala je Banjalučanka.

REZULTATI

Uz pravu podršku je lakše

Nijedan sport nije jeftina zabava kad se želiš takmičiti, a ne samo rekreativno vježbati kako bi ostvario osnovne benefite koje bavljenje fizičkom aktivnošću može donijeti, prvenstveno po pitanju boljeg opšteg zdravlja. Tako je i sa trčanjem, jer takmičenja ipak ne organizuje baš svako. Kad želimo pretrčati svojih npr. 21 ili 42km obično se prethodno moramo i voziti puno više. Ovog puta do Novog Sada. Ali u tom smislu je tim Moje trčanje – trcanje.net, najrastrčanija redakcija na Balkanu, zadovoljan zbog pružene udobnosti na putu za koju se pobrinuo Kia Centar Sarajevo, dok sam lično zahvalan i sponzorima Preduzeću za projektiranje i građevinu, HP Investingu i Vinariji Carski vinogradi Mostar.

Vaši komentari

Banner