Starogrčka boginja trčanja: Baci jabuku brzom trkaču

Stari Grci ne bi bili Stari Grci kada ne bi imali bogove za baš svaku “oblast”, pa tako u grčkoj mitologiji postoji i boginja trčanja. Njeno ime je Atalanta, a na grčkom to znači uravnotežena.

1712

Pripremila: Ljilja Lukić

Atalantin otac, Shoenej ili Jazije, je želio sina, a kada se rodila djevojčica, odlučio je da je ostavi u šumi da umre.

Ali, kako to već ide u bajkama i mitovima, Artemida šalje medvjedicu da je othrani, a tu se našla i grupa lovaca koji su pripomogli medi. Odrastajući u takvom društvu, Atalanta postaje vrlo brza, a bez obzira što je živila u šumi, priča o njoj se širila i stigla i do princa Meleagara.

Naime, strašna zvijer, tada poznata kao kalidonski vepar, opsjedala je zemlju. Kralj Enej poslao je svog sina, već pomenutog princa Meleagra, da okupi junake koji će ga uloviti. Između ostalih, Meleagar je izabrao Atalantu, mladu ženu za koju je čuo da je, ne samo brza, već i vješta lovkinja. Naravno, i zaljubio se u nju, a ona je odbila njegovu bračnu ponudu.

Iako je odbila brak, lov na strašnu zvijer nije – Atalanta je vepru zadala prvu ranu, a Meleagar ga je ubio. Budući da je ona prolila prvu kap krvi, princ ju je nagradio veprovom kožom. Njegovi ujaci Toks i Pleksip bili su bijesni jer je nagrada data ženi, pa ih je zbog toga Meleagar ubio, a onda je Alteja, Meleagrova majka, ubila svog sina, a da bi osvetila smrt svoje braće.

Sad, ako ste izgubili nit događaja, ono što je bitno jeste da poslije ovog Atalanta nije htjela da se uda, iako je otac to od nje tražio (ako se pitate s kojim pravom, kad je već ostavio u šumi, to su bila neka druga vremena, a i u legendama postoji ta sloboda tumačenja događaja) pa su napravili dogovor da će se udati za onoga ko će je pobijediti u trci, a svaki koji ne bi uspio, bio bi ubijen. Atalanta je pristala jer je znala da može mnogo brzo da trči i nije sumnjala u sebe niti jednog trenutka.

Pretekla je naravno mnoge prosce koji su potom ubijeni. Onda se pojavljuje Hipomen, poznat i kao Melanion, koji je  bio svjestan da ne može pošteno dobiti trku, ali je bio očaran njenom ljepotom. I Atalanti se svidio Melanion, pa ga je molila da se ne utrkuje s njom i ne rizikuje svoj život, ali je on ipak htio da pokuša. Hipomen se potom molio boginji Afroditi za pomoć, a ona mu je dala tri zlatne jabuke te mu rekla da baci jednu po jednu da bi omeo Atalantu. Tako je Atalanta svaki put zastala da pokupi jabuku te ju je Hipomen uspio preteći i tako postati njen muž. Neki izvori kažu da je iskoristila jabuke kao izgovor da mu pusti da pobijedi.

Vaši komentari

Banner