Jasmin Halilagić: Memorijalnom trkom Branislava Veršića čuvamo uspomenu na velikog sportistu

Ime Branislava Brane Veršića, maratonca i ultramaratonca iz Bihaća zacijelo ste morali negdje čuti do sada. Brane je svoj trkački put započeo krajem sedamdesetih, tačnije 4. januara 1978. godine kada je istrčao prvih 15-20 minuta. Trčati je počeo kao i većina rekreativaca danas, zbog prekomjerne težine i vrlo malo kretanja zbog opisa posla kojim se bavio.

1383
Foto: RTV USK

Pripremio: Nicolae Golea

Svoju prvu službenu trku je imao 1981. godine na Plitvicama, nakon toga je istrčao još 450 raznih trka. U Bihaću, gdje je proveo najveći dio života i istrčao najviše kilometara, njegovi sugrađani organiziraju memorijalnu trku njemu u čast.

Tim povodom razgovarali smo sa Jasminom Halilagićem iz SK Rekreativac Bihać i Ivanom Teklićem, organizatorom Plitvičkog maratona i Veršićevim prijateljem koji pomaže i u organizaciji ove memorijalne trke, a koja će se ove godine održati 13. augusta u Bihaću. Učešće je besplatno, a trči se 12.5 kilometara i to baš stazom kojom je Brane najviše trčao, gotovo svakodnevno.

– Brane Veršić je bio sudija Opštinskog suda u Bihaću i tužilac, a pri kraju radnog vijeka bio je ombudsman za ljudska prava za USK. Međutim, većina Bišćana, a i šire, najbolje ga poznaju i pamte kao sportistu, trkača, koji je istrčao preko 450 zvaničnih trka u BiH i Hrvatskoj. Svoju prvu službenu utrku imao je 18. 10. 1981. na tradicionalnom Plitvičkom maratonu, a jedna od zadnjih njegovih trka bio je ultramaraton Bihać-Srebrenica, govori Ivan Teklić, na što Jasmin dodaje:

– Bio je istaknuti sportista, patriota, koji je volio svoj Bihać i svoju jedinu državu BiH. Brane Veršić bio je i ostao legenda bihaćkog trčanja. Njegovi prijatelji čuvaju sjećanje na ovog velikana i još većeg čovjeka, kroz trčanje i organizaciju memorijalne utrke njemu u čast, koja svake godine ima sve veći broj učesnika. Ovim gestom, njegovi prijatelji, čuvaju uspomenu na ovog velikog sportistu za buduće generacije. Nadamo se da će jednog dana i jedna ulica u Bihaću, nositi ime ovog zaslužnog sportiste.

Koliko su Bišćani voljeli i cijenili Branislava Veršića govori i to da su još za njegovog života htjeli organizirati trku u njegovu čast.

– Na ideju da se organizuje ova manifestacija i trka u čast Brane Veršića došlo se još za njegovog života, a na prijedlog nas – njegovih prijatelja. Željeli smo da organizujemo trku pod njegovim imenom jer je on legenda Bihaća i sinonim za trčanje uopšte. Na što je on sa osmjehom rekao „još je rano“, objašnjava Halilagić.

Prošlogodišnje, 2., izdanje trke u čast Brane Veršića trčalo je preko 100 učesnika, a ove godine se organizatori nadaju da će ta brojka biti daleko premašena uz sve akcije koje poduzimaju da dobro razglase o ovom događaju. U prilog tome ide i besplatna kotizacija, pripremljene medalje za finišere i besplatna hrana poslije trke na zajedničkom druženju. Položaj Bihaća ide na ruku pa se tako očekuje veliki broj kolega trkača iz Hrvatske.

I u Bihaću se sve više širi rekreativna zajednica i zasigurno će domaći rekreativci podržati u velikom broju ovu trku u sjećanje na njihovog sugrađanina.

Trend trčanja u Bihaću je u porastu zbog želje za zdravim načinom života i sve je veće interesovanje za ovaj popularni vid rekreacije. Pogotovo je to izraženo stazom Brane Veršića, koja se u dužini od 10km nalazi od MZ Žegar do MZ Zavalje, kaže Jasmin Halilagić.

Branislav Veršić preminuo je 2014. godine u 72. godini života.

Podizanje startnih brojeva: 13. 08. od 8:00 – 9:30 sati (stadion NK Jedinstvo Bihać)
Start trke: 10:00 sati
Kontakt: halilagicaci@gmail.com

 

Vaši komentari

Banner