Za i protiv trčanja u grupi

Grupe za trčanje postoje u različitim veličinama i oblicima – od elitnih, preko trkačkih škola do neobaveznih, spontano formiranih grupa ljudi kojima prija da trče u društvu.

1877

Pripremila: Ljilja Lukić

Trčanje u grupi ima svojih prednosti (najelitniji svjetski maratonci treniraju u grupi), ali i nedostataka.

Prije nego se odlučite za grupne treninge, evo šta može da vas očekuje:

PREDNOSTI

Zabavno je

Biti dugoprugaš nekada znači biti usamljen. U grupi je zabavnije, naročito ako ste prezaposleni trkač i inače nemate vremena za društveni život. Tada trkačke grupe imaju dvostruku ulogu – trenirate i družite se.

Postajete odgovorni

Ako trčite u grupi, ili samo sa još jednom osobom, to vas čini odgovornim i ne preskačete treninge. Da se ne lažemo, većini je problem da se drži plana treninga, ali ako vas neko čeka, imate dogovor, nećete preskočiti čak ni rane jutarnje treninge.

Podstičete sebe

Većina trkača nema problem sa svojim redovnim laganim treninzima, ali kada su u pitanju dužine ili treninzi tempa, lakše im je u društvu. Možda nekada nismo ni svjesni koliko jako možemo, sve dok ne pokušamo da trčimo sa grupom i potrudimo se da ne zaostajemo.

Savjeti

Prijatelji iz grupe mogu da budu i dobri savjetnici, pogotovo onima koji tek počinju ili spremaju prvi polumaraton ili maraton.

NEDOSTACI

Možete da se preforsirate

Preambiciozni trkači rizkuju da se preforsiraju. Naročito ako se priključite grupi koja je naprednija i trudite se da održite korak sa njima.

Ne odgovara sve svima

Grupa za trčanje može da bude neformalna grupa prijatelja koji trče zajedno i koja nema trenera. A čak i kada ga ima, ne znači da program koji daje odgovara svima. Takođe, može da vam ne odgovara vrijeme i mjesto treninga.

Nećete naučiti da se „sami patite“

Treniranje u grupi je zabavno i podstiče vas da budete bolji, ali kada dođe dan trke, trčite sami. Neke stvari na treningu jednostavno morate da izgurate sami sa sobom.

Znači, prije nego što se odlučite da trčite u grupi, ne bi bilo loše da se raspitate šta da očekujete – gdje trče, kojim tempom, kakav je plan treninga, koja oprema vam treba? Ne kaže se džaba – pridružiti se grupi je kao pridružiti se porodici, što znači da treba da budete spremni da sa njima dijelite i dobro i loše.

Vaši komentari

Banner